In de commissie Financiën van het Brussels parlement is maandag gedebatteerd over de voorlopige twaalfden die vanaf januari de Brusselse overheid draaiende moeten houden bij gebrek aan volwaardige regering. Groen licht kwam er niet, maar de MR herhaalde haar dreigement niet om de voorlopige twaalfden niet goed te keuren.
De Brusselse regering in lopende zaken presenteerde een begroting met voorlopige twaalfden voor het eerste trimester van 2025. Dat budget, berekend op basis van de cijfers van het laatste goedgekeurde budget, moet de openbare diensten de mogelijkheid bieden om een aantal noodzakelijke uitgaven te doen.
Maar tegen de achtergrond van het uitblijven van een volwaardige regering zorgde het voorstel maandag voor een gespannen debat. De MR, die aan zet is om een regering te vormen, herhaalde evenwel haar dreigement niet om de voorlopige twaalfden niet goed te keuren.
Net als Christophe De Beukelaer van Les Engagés vroeg MR-fractieleidster Clémentine Barzin enkele dagen tijd om de argumenten te onderzoeken die de regering in lopende zaken hanteert om enkele uitzonderlijke overschrijdingen van de voorlopige twaalfden te rechtvaardigen.
Dringende medische hulp
Dat is onder meer het geval voor de kosten voor IT-licenties, de verzekering van de voertuigen en infrastructuur van Net Brussel en de Brusselse dienst voor brandweer en dringende medische hulp en voor de personeelskosten van de kabinetten en administraties als gevolg van de indexeringen.
Het Rekenhof plaatste daar wat vraagtekens bij en betreurde de ontoereikende rechtvaardiging van de gevraagde uitzonderingen. Maandag in commissie verstrekte minister-president Rudi Vervoort (PS) van de regering in lopende zaken een aantal argumenten. MR en Les Engagés zouden graag hebben dat het Rekenhof die uitleg zal analyseren. Het is echter niet zeker dat dit nog tijdig kan gedaan worden. Op 20 december vindt de laatste plenaire zitting plaats.