Het vertrouwen van Franstalige Belgen in het gezondheidszorgsysteem brokkelt verder af, blijkt woensdag uit de jaarlijkse barometer van Solidaris over vertrouwen en welzijn. Hoewel 70% van de ondervraagden de kwaliteit van de zorg nog steeds als uitstekend beoordeelt, is dit percentage sinds 2015 met 7 punten gedaald. De samengestelde welzijnsindex blijft stabiel op 53, een daling van 6,5% in vergelijking met 2015.
De toegankelijkheid van de zorg wordt als steeds problematischer ervaren, benadrukt Solidaris. Slechts 51% van de respondenten vindt dat er voldoende zorgverleners in hun regio zijn, tegenover 76% in 2015. Wachttijden worden als buitensporig ervaren door 83% van de ondervraagden voor afspraken bij specialisten (+7 punten) en door 63% voor ziekenhuisopnames (+14 punten).
Uit het onderzoek, waaraan meer dan 1.000 personen deelnamen, blijkt ook dat sociale ongelijkheden de afgelopen negen jaar zijn toegenomen. De grootste dalingen in de welzijnsindex treffen vrouwen (-9,6%), 40- tot 59-jarigen (-10,1%), mensen in precaire situaties (-9,2%), eenoudergezinnen (-13,6%) en personen die arbeidsongeschikt zijn (-15,2%).
"Ondanks de verergering van de ongelijkheden vinden steeds minder Franstalige Belgen de sociale ongelijkheden in onze samenleving onaanvaardbaar", (van 73% naar 64% sinds 2015), analyseert de socialistische mutualiteit. Volgens Solidaris wijst deze evolutie op "een groeiende acceptatie van sociale ongelijkheden, terwijl deze juist blijven toenemen".
Daarnaast gaat de fysieke gezondheid achteruit: 53% van de respondenten beschouwt zichzelf als in goede of zeer goede gezondheid, tegenover 64% in 2015. Slechts 40% ziet werk als een bron van welzijn, tegenover 62% in 2015. Het combineren van werk en privéleven wordt ook als moeilijker ervaren (52% tegenover 60% in 2015).
Gezien deze vaststellingen pleit de mutualiteit voor een prijsbeschermingsmaatregel, een betere planning van het zorgaanbod (inclusief fatsoenlijke arbeidsomstandigheden voor het personeel en een preventieve aanpak) en een hervorming van de conventies om het aantal zorgverleners te vergroten.