Kamercommissie breidt recht om vergeten te worden verder uit

De Kamercommissie Economie heeft unaniem ingestemd met een wetsvoorstel van Anneleen Van Bossuyt (N-VA) dat het recht om vergeten te worden verder uitbreidt. De meldingsplicht voor vroegere kankeraandoeningen verdwijnt en ook reisannulatieverzekeringen zullen voortaan onder de regeling vallen.

Het recht om vergeten te worden bestaat al sinds 2019 voor het afsluiten van schuldsaldoverzekeringen: mensen met een chronische aandoening of ex-kankerpatiënten ondervonden grote moeite om zo'n verzekering af te sluiten of moesten een hoge premie betalen, maar sinds 2019 mag de verzekeraar bij de risicobeoordeling geen rekening meer houden met medische aandoeningen waarvoor de behandeling succesvol is beëindigd. Afhankelijk van de ziekte gaat het recht in vanaf tien, vijf of één jaar na de behandeling. Ook een aantal chronische aandoeningen vallen onder de regeling, op voorwaarde dat ze onder controle zijn. 

Ex-patiënten moeten in de verzekeringsaanvraag tot nog toe wel nog altijd vermelden dat ze in het verleden aan kanker hebben geleden. Die meldingsplicht wordt nu geschrapt, besliste de Kamercommissie Economie op voorstel van N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt. Daarnaast wordt de regeling uitgebreid naar de reisannulatieverzekering. Sinds 2022 is het recht om vergeten te worden ook al van toepassing bij het afsluiten van een verzekering gewaarborgd inkomen. 

"Het volledig schrappen van de meldingsplicht maakt het recht om vergeten te worden eindelijk een écht recht om vergeten te worden. Ex-kankerpatiënten en chronisch zieken verdienen dezelfde kansen als iedereen om hun leven opnieuw op te bouwen, zonder blijvend gehinderd te worden door hun medische verleden", zegt Van Bossuyt. Het wetsvoorstel moet later nog groen licht krijgen in de plenaire vergadering van de Kamer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.