Kamercommissie verzamelt geschreven adviezen over toekomst CST

De Kamercommissie Gezondheid heeft meerderheid tegen oppositie beslist om geschreven adviezen te vragen voor haar beoordeling van de toekomstige rol van het Covid Safe Ticket (CST) en van de eventuele omvorming tot een vaccinatiepas, zoals in Frankrijk.

Zolang de coronabarometer voor ons land code rood of oranje aanduidt, is er een rol weggelegd voor het CST. Eens in code geel, valt het verplicht gebruik weg. Er gaan evenwel stemmen op om het CST vroeger in de kast te leggen, ook binnen de meerderheid. Vorige week hield Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet al een pleidooi in die zin en vandaag verklaarde PS-voorzitter Paul Magnette het CST vanaf maart te willen zien verdwijnen.

Het is overigens de verwachting dat het Overlegcomité begin maart fase geel zal kunnen inluiden. Intussen zal de Kamer het debat voeren over het CST. Dinsdag besliste de bevoegde commissie geen hoorzittingen te organiseren, tot onvrede van de oppositie. Er worden enkel geschreven adviezen gevraagd van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek, de Hoge Gezondheidsraad en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM).

Volgens de Vivaldi-partijen werden immers al talloze adviezen ingewonnen tijdens de hoorzittingen over de verplichte vaccinatie tegen corona. Die waren quasi unaniem tegen de vaccinatiepas en er vielen al tal van pleidooien te noteren om het CST op te heffen. Woensdag komt coronacommissaris Pedro Facon naar de commissie. In zijn geschreven rapport toont hij zich voorstander van een vaccinatiepas, eerder dan een verplichte vaccinatie.

De geschreven adviezen worden binnen twee weken verwacht. Na de krokusvakantie zou het debat plaatsvinden in commissie.

Volgende week komen de sociale partners langs. Ook de Gegevensbeschermingsautoriteit zal worden bevraagd, hetzij in een hoorzitting, hetzij via een geschreven advies. De geschreven adviezen worden binnen twee weken verwacht. Na de krokusvakantie zou het debat plaatsvinden in commissie.

Die besliste ook het debat over de verplichte vaccinatie na de krokusvakantie te organiseren en het integrale verslag van de hoorzittingen te publiceren. De meerderheidspartijen oordeelden dat een debat in de plenaire Kamer, zoals oorspronkelijk was afgesproken door de conferentie van voorzitters, wellicht niet meer nodig zal zijn. Er ligt immers toch geen wettekst ter bespreking op tafel. Binnen de oppositie herhaalde N-VA wel voorstander te zijn van een plenair debat, terwijl het cdH voorstelde dat de commissie aanbevelingen voor de toekomst zou formuleren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.