Studie point-of-caretests opent weldra discussie over antibiotica

Open VLD-Kamerlid Irina De Knop stelde minister Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een schriftelijke vraag naar aanleiding van een brief van het Riziv aan de huisartsen over hun voorschrijfgedrag.

Irina De Knop wilde een stand van zaken over het proefproject dat is opgestart over de mogelijke terugbetaling van point-of-caretests. Zo’n test laat toe meer zekerheid te krijgen of een patiënt een virale dan wel een bacteriële infectie heeft. Hij is van belang voor de mate waarin ze antibiotica voorschrijven, zegt De Knop.

De Knop: "Afgelopen juli kregen 25.000 huisartsen een brief van het Riziv waarin staat of ze al dan niet te veel antibiotica voorschrijven. Hiermee worden huisartsen geconfronteerd met hun voorschrijfgedrag. Er wordt ook gemeld hoe vaak het gaat om klassieke antibiotica of om antibiotica die niet worden aangeraden. Het is belangrijk dat de tweedelijnsantibiotica alleen wordt voorgeschreven in uitzonderlijke gevallen om erover te waken dat er nog een antibioticum rest als er resistentie is tegen alle andere antibiotica. In 2019 bleek dat Belgische huisartsen gemiddeld per tien mensen zeven keer antibiotica voorschrijven. Tegen 2025 moet dat cijfer met 43 procent dalen. Maximaal 23 procent van de patiënten boven de 15 jaar mag een voorschrift krijgen voor antibiotica. Minimaal 80 procent van die voorschriften moet voor aangeraden antibiotica zijn, ook wel eerstelijnsantibiotica genoemd."

De resistentie tegen antibiotica is een van de belangrijke gezondheidsuitdagingen van de komende decennia. Op termijn zullen huisartsen die te veel antibiotica blijven voorschrijven daarvoor een boete kunnen krijgen als ze hun voorschrijfgedrag niet kunnen verantwoorden. Het Riziv ontwikkelt ook een platform dat artsen moet helpen om juister en met minder veiligheidsrisico’s medicatie voor te schrijven. Jeroen van den Brandt van Domus Medica wijst erop dat ook de Vlaamse huisartsenvereniging al heel wat werk heeft verzet om huisartsen te ondersteunen in hun voorschrijfgedrag. "Maar de eerste lijn heeft ook investeringen nodig om dat voorschrijfgedrag aan te pakken. In onze buurlanden gaat er meer budget naar de eerste lijn om die doelstellingen te realiseren."

Belangrijke ondersteuning
Open VLD diende vorige legislatuur een wetsvoorstel in om ook point-of-caretests terug te betalen, zei De Knop. ‘Al jaren wordt geprobeerd om die test terugbetaalbaar te maken in de eerste lijn, zodat huisartsen die kunnen gebruiken. Het zou voor hen zeker een belangrijke ondersteuning zijn in de beslissing om al dan niet antibiotica voor te schrijven. We weten ook dat het voorschrijven van antibiotica nog altijd te hoog ligt in België. Inmiddels is een proefproject gestart. Kunt u ons een stand van zaken geven van dat proefproject? Wanneer kan er rond dit dossier een beslissing worden genomen?’

Uit het antwoord van minister Frank Vandenbroucke blijkt dat het debat daarover weldra gevoerd zal worden. Vandenbroucke: "Een implementatiestudie rond het gebruik van de CRP point-of-care-test in de eerste lijn werd gevraagd vanuit de FOD Volksgezondheid in het kader van het nationaal actieplan tegen antimicrobiële resistentie. Volgens de jongste informatie wordt het rapport gefinaliseerd en zal het eind september worden gepubliceerd. Zodra het Riziv over dat rapport beschikt, kan een discussie over een eventuele terugbetaling van de CRP point-of-care-test binnen de Technisch Geneeskundige Raad worden opgestart."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.