Rik Verheye gezicht van nieuwe sensibiliseringscampagne 'Word Hartstarter'

Acteur en mede-eigenaar van de voetbalclub Sporting Hasselt Rik Verheye is het gezicht van de nieuwe sensibiliseringscampagne "Word hartstarter" van de Belgische Cardiologische Liga. De boodschap van de campagne die tijdens de week van het hart (23 tot 29 september) loopt is duidelijk: leer reanimeren en red een leven.

Jaarlijks krijgen in ons land 11.000 mensen een hartstilstand en maar vijftien procent van de bevolking weet hoe ze moeten reanimeren. Zonder directe interventie overleeft slechts 10 procent van de slachtoffers, terwijl snelle cardiopulmonaire reanimatie (CPR) de overlevingskansen met een factor 2 tot 4 kan verhogen. Wanneer binnen de eerste 3 minuten een automatische externe defibrillator (AED) wordt gebruikt, stijgt de overlevingskans zelfs tot 75 procent. "Het ergste wat je kan doen, is niets doen. Handelen is dus de boodschap, want elke seconde telt," benadrukt Rik Vanhoof, Algemeen Directeur van de Belgische Cardiologische Liga.

Ook acteur Rik Verheye kreeg bij Sporting Hasselt te maken met iemand die in elkaar stuitte nadat hij een hartstilstand kreeg. "Gelukkig waren er mensen die toen snel en correct konden ingrijpen, maar het is een schokkende ervaring die je doet beseffen hoe belangrijk het is om hierop voorbereid te zijn," vertelt Verheye die daarna niet aarzelde om ambassadeur van de nieuwe sensibiliseringscampagne van de Liga te worden.

"Je denkt altijd dat het jou niet overkomt, tot het wel gebeurt. Dan heb je geen tijd om na te denken en moet je handelen. De overlevingskansen bij een plotse hartstilstand stijgen spectaculair als er snel wordt ingegrepen. Het is dus een kleine moeite om te leren reanimeren want het is letterlijk van levensbelang," beklemtoont Verheye.

Alle spelers en leden van Sporting Hasselt kregen woensdag alvast een initiatie reanimeren in de club. Daarbij konden ze oefenen op een levensechte pop van Rik Verheye. De pop van Verheye duikt ook op in de campagnevideo die op de website wordhartstarter.be te zien is en waar iedereen met Rik Verheye en Prof. Sofie Brouwers kan leren hoe je moet reanimeren. Na het bekijken van de video kan je het diploma van "Hartstarter" behalen.

"Het is van levensbelang dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen in geval van een hartstilstand. Je kan de persoon zijn die een leven redt - of degene die machteloos toekijkt. Doe het voor je vrienden, je familie, jezelf. Wacht niet tot het te laat is. Word een Hartstarter en maak mee het verschil", zo besluit Rik Vanhoof.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.