Verkoop Sinutab maal zes na aankondiging voorschriftplicht

De dagverkoop van Sinutab is gestegen met een factor zes. Dat meldt farmagroothandel Febelco. Het populaire verkoudheidsmedicijn op basis van pseudo-efedrine wordt vanaf 1 november enkel nog op voorschrift verkocht.

De verkoop van verkoudheidsmedicijnen met pseudo-efedrine als actief bestanddeel piekt. Op 2 oktober kondigde het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) een voorschriftplicht aan voor het medicijn tegen een verstopte neus vanaf 1 november. Een dag later noteert medicijnenverdeler Febelco een verkoop die zes keer hoger ligt dan de gemiddelde dagverkoop in oktober.

Meer nog: sinds 1 oktober werd er al 30 procent van het normale maandvolume in oktober verkocht. Voor Sinutab Forte, met dubbel zoveel pseudo-efedrine, werd zelfs 34 procent van het normale maandvolume in oktober verkocht. Febelco merkt ook een gelijkaardige stijging in de verkoop van producten uit dezelfde categorie als Sinutab, maar met andere werkzame bestanddelen.

De aankondiging van de voorschriftplicht kwam op dezelfde dag dat consumentenorganisatie Testaankoop een verbod op het medicijn vraagt in de krant Het Laatste Nieuws. Pseudo-efedrine zou gevaarlijk zijn, klinkt het. Het vernauwt de bloedvaten: dat komt van pas bij een verkoudheid, want zo ontzwellen de bloedvaten bij een verstopte neus en kan je weer makkelijker ademen. Omdat het de bloedvaten echter overal vernauwt ? ook in de hersenen en het hart ? zou het in zeldzame gevallen tot hartritmestoornissen, hartinfarcten en beroertes kunnen leiden.

Lees ook: Testaankoop vraagt verbod op populair geneesmiddel Sinutab

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.