Verbod op smartphones in heel Franstalig onderwijs

De regering van de Franse gemeenschap heeft woensdag beslist het "recreatief" gebruik van smartphones en andere toestellen die verbonden zijn met het internet op school te verbieden. De maatregel gaat in vanaf volgend schooljaar en zal gelden in zowel het basis- als in het secundair onderwijs. De nieuwe regering gaat daarmee verder dan wat eerst was aangekondigd.

Het verbod geldt voor elk onderwijsnet. Met de ingreep wil de regering de kwaliteit van het leren en het sociaal klimaat op school versterken. De Franse gemeenschap volgt daarmee de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unesco om telefoons op school ook te bannen voor jongeren ouder dan 15 jaar. Bij de bekendmaking van het regeerakkoord afgelopen zomer was immers enkel sprake van een verbod in het lager onderwijs.

"Het bezit van zo'n toestel door de leerling is nog steeds toegelaten, op voorwaarde dat het wordt uitgeschakeld bij aankomst aan de school tot aan het einde van de activiteiten", preciseert minister van Leerplichtonderwijs Valérie Glatigny (MR). 

In verschillende landen bestaat al een verbod op smartphones op school. In haar nieuw regeerakkoord voert de Vlaamse regering een smartphoneverbod in voor het basisonderwijs. Daarnaast komt er een breder onderzoek naar de impact van sociale media op het mentaal welzijn, de concentratie en leerprestaties van jongeren op secundaire scholen. Secundaire scholen worden in tussentijd aangemoedigd een strikt beleid over smartphonegebruik te ontwikkelen, al geldt vandaag al de facto een verbod in heel wat scholen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.