Toename 'eendagszieken' toont aan dat afschaffing van ziektebriefje slecht idee is (Unizo)

De stijging van het aantal werknemers dat een dag ziek thuisblijft, toont aan dat de afschaffing van het ziektebriefje "duidelijk een slecht idee" was. Dat zegt Unizo zaterdag. Voor de ondernemersorganisatie is het belangrijk dat werkgevers zelf kunnen beslissen of een medisch attest noodzakelijk is.

De Tijd en L'Echo melden zaterdag, op basis van cijfers van hr-dienstverlener Securex, dat het aantal werk­nemers dat een dag ziek thuisblijft fors is toegenomen sinds daarvoor niet langer een doktersbriefje is vereist. Vooral bij bedrijven vanaf 50 werknemers steeg het kort­ verzuim. Was daar in de eerste jaarhelft van 2022 zowat 5,44 procent één dag ziek, dan ging het in het eerste halfjaar van 2024 - na de afschaffing - om 9,11 procent. 

Unizo zegt in een reactie dat het niet verbaasd is over die bevinding. "Werkgevers hebben totaal geen zicht meer op de afwezigheden van hun medewerkers. Dat werkt, zoals onze ondernemers al vermoedden, misbruik in de hand."

Het ziektebriefje biedt werkgevers de mogelijkheid om na te gaan of een afwezigheid al dan niet gegrond is, zo beklemtoont Unizo. "Voor ondernemers is het van belang om misbruik en ongerechtvaardigde afwezigheden in ondernemingen aan te pakken. Dit kost werkgevers handen vol geld: de evidente kost van het gewaarborgd loon, maar ook heel wat verborgen kosten. Het werk moet herverdeeld en gereorganiseerd worden", klinkt het. "Zeker in kmo's heeft afwezigheid van werknemers, ook al is het maar een dag, een groot effect."

Unizo pleit er dan ook voor om de werkgever zelf te laten inschatten of een ziektebriefje nodig is. "Het ziektebriefje niet heilig, maar het is niet aan de overheid om werkgevers deze optie te ontnemen. Als een werkgever oordeelt dat het gebruik van ziektebriefjes bijdraagt aan zijn of haar preventiebeleid, moet deze mogelijkheid gerespecteerd worden."

Lees ook : Aantal 'eendagszieken' piekt sinds doktersbriefje niet meer nodig is

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.