Twee KU Leuven-studenten uit Kigali teruggehaald vanwege marburgvirus

Twee studenten van de KU Leuven die stage liepen in een ziekenhuis in Kigali, de hoofdstad van Rwanda, zijn terug naar België gehaald vanwege het marburgvirus. Dat meldt de universiteit donderdag. Het erg besmettelijke en dodelijke virus doet momenteel de ronde in de hoofdstad.

De KU Leuven benadrukt dat ze de situatie op de voet volgt, in overleg met FOD Volksgezondheid. De twee teruggehaalde studenten deden een stage in een ziekenhuis, wat een extra risico inhoudt om het virus op te lopen. "Ze zijn gisterenavond (woensdagavond, red.) vertrokken en sinds vanmorgen (donderdagmorgen, red.) thuis, en verkeren in goede gezondheid", zegt de KU Leuven. "Bedoeling is dat ze hier hun stage zo snel mogelijk kunnen voortzetten."

Drie andere KU Leuven-studenten zijn wel nog ter plaatse, samen met een doctoraatsstudent die hen begeleidt. "Zij blijven wel nog ter plaatse. Ze zijn niet actief in de gezondheidszorg, maar doen onderzoek in ruraal gebied", laat de universiteit weten. "We staan in nauw contact en volgen de situatie op de voet. Indien nodig zullen we hen ook vragen om naar België terug te keren." 

Ook aan de UGent worden specialisten van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen in Rwanda preventief teruggeroepen. De studenten lieten intussen weten dat ze gezond en wel zijn en dit weekend terugkeren naar België. Het gaat om vijf studenten uit de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en één student uit de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. 

De studenten zullen met hun faculteit verder bekijken welk alternatief kan gevonden worden voor hun studieverblijf in Rwanda. De UGent zegt dat er geen reden is tot paniek, maar dat de beslissing uit voorzorg genomen wordt. "De adviezen van experts met betrekking tot gezondheid en veiligheid primeren voor ons", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.