Twee Geelse huisartsen winnen KARVA-prijs

Met het project ‘Het Hart van Winkelomheide’ willen twee huisartsen van de Heilig Hartkerk in Geel een praktijkruimte maken.

KARVA, de Koninklijke Artsenvereniging Antwerpen, reikt jaarlijks een prijs uit aan een arts, een groep artsen of een organisatie met artsen die door hun initiatief bijdragen aan een optimale relatie en actieve samenwerking tussen artsen onderling, in het bijzonder tussen huisartsen en specialisten, maar ook met andere gezondheidswerkers, interdisciplinair en over de grenzen van de vakgebieden heen.

De prijs, waaraan een bedrag van 10.000 euro verbonden is, is een officiële waardering voor hun inzet. De bekroonde activiteit of bijdrage moet toekomstgericht, origineel en creatief zijn ook toegepast kunnen worden in de regio Antwerpen en daarbuiten.

Dit jaar werd de KARVA-prijs toegekend aan ‘Het Hart van Winkelomheide’. Dat is een project van twee huisartsen in Geel - dr. Ethel Brits en dr. Tine Caeyers – die de kerk van de deelgemeente Winkelomheide uitbouwen tot een multidisciplinaire zorgpraktijk.

Goedkeuring bisdom
De twee huisartsen kregen voor hun project in mei de goedkeuring van het bisdom van Antwerpen. Dat had een procedure opgestart waarbij ideeën met een zorgend karakter en een sociale functie voor een nevenbestemming van de Heilig Hartkerk konden worden ingediend. Bij een nevenbestemming blijft ruimte voorzien voor kerkelijke diensten, de overige ruimte krijgt permanent een nieuwe invulling.

Het is de bedoeling in het schip van de kerk een aantal modules te bouwen, waardoor binnenin het uitzicht op de gewelven gevrijwaard blijft. Alle technische materiaal zoals voor de elektriciteit en de verwarming komt onder ene verhoogde vloer terecht. Zowel op het gelijkvloers als op een verdieping daarboven komen vier praktijkruimtes. In de zijbeuken komen een wachtruimte en drie kleinere ruimtes voor paramedici. In de kapel komt een koffiebar, waardoor ze kan uitgroeien tot een ontmoetingsruimte en waar sociale initiatieven tot stand kunnen komen. De artsen willen er ook een plek creëren waar mensen hulp kunnen krijgen bij hun administratie en waar bijvoorbeeld praatcafés rond dementie of mantelzorg kunnen plaatsvinden.

Nog vier andere
Het project haalde het voor vier andere projecten. Het AZ Herentals diende een project in voor een online afsprakensysteem in hun ziekenhuis. Het Departement Zorg van de Vlaamse overheid diende de digitale tool Alivia in vanuit de Huisartsenkring Noord Antwerpen, met als doel om de communicatie tussen de zorgverleners en patiënten met een chronische zorgnood te verbeteren via elektronische communicatie. Prof. Dr. Erika Vlieghe diende namens de organisaties Be-SNAP en Sepsibel ook een project in. Be-SNAP (Belgian Sepsis National Action Plan) is een multidisciplinaire werkgroep die een wetenschappelijk advies voor een nationaal sepsis plan uitwerkte. De Vlaamse Vereniging voor Arts-Specialisten in Opleiding (VASO) tot slot diende haar kandidatuur in voor haar bijzondere bijdrage tot samenwerking binnen de gezondheidszorg. De vereniging nam diverse initiatieven ter ondersteuning van de arts-specialist in opleiding en was ook gesprekspartner voor de overheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.