WHO zet licht op groen voor test om mpox te diagnosticeren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het licht op groen gezet voor een eerste test om mpox te detecteren. Die moet helpen om de huidige epidemie beter te bestrijden, stelt de organisatie vrijdag in een mededeling. "Een vroegtijdige diagnose van mpox maakt een snelle behandeling en zorg mogelijk, zo kunnen we het virus onder controle houden", klinkt het. De ziekte heeft sinds begin dit jaar al aan bijna negenhonderd mensen het leven gekost.

Door de test op de lijst te zetten voor gebruik in noodtoestanden, stelt de WHO andere VN-organisaties in staat om ze te distribueren. Ook verzekert ze de gezondheidsautoriteiten in de getroffen landen dat de tests doeltreffend zijn. "In Afrika is de screeningcapaciteit beperkt en zijn er vertragingen bij de bevestigingen van mpox , wat bijdraagt aan de verspreiding van het virus", aldus de WHO.

De WHO riep op 14 augustus een wereldwijde gezondheidsnoodtoestand uit vanwege een nieuwe variant van mpox en de verspreiding van de ziekte in Afrika. Dit jaar zijn al 30.000 verdachte gevallen gemeld. De zwaarst getroffen landen zijn Congo, Burundi en Nigeria. In Congo is slechts 37 procent van de verdachte gevallen getest.

Mpox is een virale ziekte die van dieren op mensen kan worden overgedragen, maar ook via nauw fysiek contact wordt verspreid. De ziekte veroorzaakt koorts, spierpijn en huiduitslag. Omdat de ziekte voor het eerst bij Deense labapen werd vastgesteld in 1958, heette de ziekte tot voor kort apenpokken. Toch zijn in gebieden waar het virus van nature circuleert, zoals Afrika, vooral knaagdieren drager.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.