Verhoogde waakzaamheid na uitbraak Marburgvirus in Rwanda (Risk Management Group)

De Rwandese overheid stelde op 28 september de Belgische overheid officieel op de hoogte van een uitbraak van het Marburgvirus in hun land. De Risk Assessment Group (RAG) en de Risk Management Group (RMG) volgen de situatie nauwlettend op. Voor de bevolking in België wordt het risico als zeer laag beschouwd. Belgen in Rwanda worden opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid. Aan reizigers naar Rwanda wordt geadviseerd om de adviezen van de FOD Buitenlandse Zaken nauwgezet op te volgen.  
Het Marburgvirus veroorzaakt een ernstige vorm van virale hemorragische koorts . De incubatietijd varieert van 2 tot 21 dagen. Het virus is een zeldzame, maar zeer besmettelijke ziekteverwekker en komt vooral voor in het midden en oosten van Afrika. De ziekte wordt op mensen overgedragen door vleermuizen en verspreid door direct contact met lichaamsvloeistoffen van besmette personen of met oppervlakken en materialen. De symptomen zijn hoge koorts, hevig braken en bloed in de ontlasting. Het virus, dat verwant is aan het ebolavirus, is in de meeste gevallen dodelijk. Een vaccin bestaat niet.

Met een hoog sterftecijfer tot meer dan 80% en het ontbreken van een goedgekeurde behandeling, benadrukt de RMG het belang van preventie en vroege detectie. 

Maatregelen 

Burgers die de voorbije 3 weken in Rwanda zijn geweest en symptomen vertonen of contact hebben gehad met zieke personen, worden verzocht hun arts onmiddellijk telefonisch te contacteren en hun reisgeschiedenis te vermelden.  

De Belgische gezondheidsautoriteiten zullen de gezondheidssector informeren over de uitbraak en ook aan hen verhoogde waakzaamheid vragen. 

Voor meer informatie en updates, kan u ook terecht op de website Wanda van het Instituut voor Tropische geneeskunde. 

Elf doden door uitbraak van marburgvirus in Rwanda

De uitbraak van het marburgvirus in Rwanda heeft al aan elf mensen het leven gekost. Dat blijkt uit een recente nieuwe balans, die dinsdagavond is gepubliceerd door het Rwandese ministerie van Volksgezondheid.

Sinds het begin van de epidemie, op 27 september, zijn in Rwanda 29 besmettingen vastgesteld, zo meldt het ministerie nog. Volgens het Afrikaanse gezondheidsagentschap Africa CDC worden vooral medewerkers uit de gezondheidssector besmet met het virus.

De Rwandese regering heeft duidelijk gemaakt dat ze geen lockdowns wil instellen. Er wordt wel aan de burgers gevraagd om elk lichamelijk contact te vermijden. 

Lees ook : Twee KU Leuven-studenten uit Kigali teruggehaald vanwege marburgvirus

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.