Vlaams minister Van Achter blijft Brusselse formatie voor N-VA volgen

Kersvers Vlaams minister Cieltje Van Achter vindt dat de Brusselse formatie perfect past in haar takenpakket als minister van Brussel. "Ik heb me de voorbije weken en maanden voor N-VA bezig gehouden met de Brusselse formatie en ga dat ook blijven doen", zegt ze in een gesprek met Belga. Van Achter wil als Vlaams minister van Brussel ook deelnemen aan de vergadering van het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Van Achter wijst op de mogelijke synergieën tussen Vlaanderen en Brussel. De N-VA'ster waarschuwt dat de huidige formatiecrisis in Brussel, en vooral aan Nederlandstalige kant, ook de belangen van de Vlaamse gemeenschap schaadt. "We zijn bereid onze verantwoordelijkheid op te nemen", herhaalt Cieltje Van Achter. "Het komt erop aan om het vertrouwen terug op te bouwen en zo snel mogelijk terug rond de tafel te gaan zitten", vervolgt ze.

Op de RTBF bevestigde Cieltje Van Achter de autonomie van het Brussels Gewest, maar de twee grote Gemeenschappen moeten voor haar hun verantwoordelijkheid opnemen. "We willen dat Brussel de hoofdstad blijft en dat de twee Gemeenschappen ook hun verantwoordelijkheid opnemen. Vlaanderen investeert jaarlijks 1,3 miljard in Brussel terwijl de inkomsten van het Brussels Gewest 6 à 7 miljard euro bedragen", merkte ze op.

Cieltje Van Achter zal als Vlaams minister van Brussel, zoals haar voorganger Benjamin Dalle (CD&V) deelnemen aan de vergaderingen van het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). 

GGC

Ze pleit ervoor dat in het toekomstig Brussels regeerakkoord mogelijk wordt dat ze ook kan aanschuiven op het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). De GGC beheert voornamelijk de bipersoonsgebonden aangelegenheden zoals Gezondheidszorg en Bijstand aan personen. Zo is ze bevoegd voor meer dan driehonderd tweetalige instellingen en diensten (ziekenhuizen, OCMW's, diensten voor zorg en opvang, enz.) binnen deze sectoren. Cieltje Van Achter ziet hier mogelijke synergieën met de Vlaamse Gemeenschap.

De geruchten dat ze als Vlaams minister van Brussel een dubbel petje zou dragen en ook lid zou worden van de Brusselse regering doet Cieltje Van Achter af als "niet aan de orde".  Er is alvast een precedent: in 2002-2003 was Guy Vanhengel (Open VLD) zowel lid van de Vlaamse als van de Brusselse regering.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.