Hof keurt boete goed voor ontkennen ziekteverwekkende bacteriën en virussen

Bacteriën en virussen kunnen volgens een Oostenrijkse arts geen ziekten veroorzaken. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) kan een arts die zulke eenzijdige negatieve opmerkingen maakt over vaccinaties, disciplinaire sancties krijgen.

De uitspraak dateert van eind augustus. Een arts verloor toen zijn zaak bij het EHRM. Zijn artsenvereniging mocht hem een disciplinaire straf opleggen voor onder andere wetenschappelijk onhoudbare uitspraken, vond het Hof.

Als een arts het bestaan van ziekteverwekkende bacteriën en virussen ontkent en ontkent dat vaccinaties enig beschermend effect hebben, kan hij disciplinair worden gestraft. Dat is geen schending van het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting, oordeelde het EHRM in Straatsburg. Het wees daarmee een klacht van een Oostenrijkse arts af.

De arts in kwestie werkt in een “praktijk voor zelfgenezing en homeopathie” in Graz en ziet zichzelf als een “expert op het gebied van vaccinaties en vaccinatieschade”. Op zijn website over “holistische geneeskunde” publiceerde hij in 2016 een “ketterse verhandeling” over de dood van een meisje als gevolg van een tekenbeet.

"Kapotte celkernen"

Hij schreef: “We kennen de symptomen van acute ontsteking als een natuurlijke poging tot genezing. Om die in verband te brengen met een virus als trigger is, naar mijn mening, arbitrair; wetenschappelijk onhoudbaar. (...) We worden niet ziek door bacteriën en virussen; dat zijn helpers of, in het geval van virussen, vermoedelijk kapotte celkernen, d.w.z. stofwisselingsproducten die worden uitgescheiden of opnieuw in het lichaam worden opgenomen."

De Oostenrijkse medische vereniging voor Steiermark en Karinthië legde daarop een disciplinaire straf op. De arts werd veroordeeld tot betaling van de kosten van de tuchtprocedure van in totaal 1.500 euro en een boete van 2.000 euro werd voor een jaar voorwaardelijk opgelegd. Het beroep hiertegen bleef zonder succes, zelfs tot aan het Grondwettelijk Hof in Wenen.

Niet onderbouwd

Nu heeft ook het EHRM de klacht van de arts afgewezen. De rechters in Straatsburg legden uit dat de arts zich eenzijdig negatief had uitgelaten over vaccinaties. De inhoud was niet onderbouwd en kwam niet overeen met de stand van de medische wetenschap. Twee deskundigen van de tuchtraad, die minderheidsstandpunten vertegenwoordigden, waren ook tot deze conclusie gekomen.

“In het onderhavige geval waren de uitspraken niet alleen categorisch, maar ook wetenschappelijk onhoudbaar”, aldus het arrest in Straatsburg. De arts had deze uitspraken gedaan in verband met zijn werk als arts en dus ook reclame gemaakt voor zijn eigen praktijk. Daarmee had hij het belang van de bescherming van de volksgezondheid ondermijnd. In dat licht was de relatief lage disciplinaire straf passend en werd het grondrecht op vrijheid van meningsuiting niet geschonden, oordeelde het EHRM.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.