Brusselse expositie 'Bloednodig' moet Belgen aanzetten bloed te doneren tegen bloedkanker

Verschillende patiëntenorganisaties, hematologen en het Franstalige Rode Kruis van België hebben samen met het farmaceutische bedrijf AbbVie de reizende Brusselse expositie 'Bloednodig' opgezet om Belgen ertoe aan te zetten bloed en stamcellen te doneren om bloedkankerpatiënten te helpen. De expositie loopt van 19 tot 23 september in het Erasmusziekenhuis in Brussel en doet later ook nog het instituut Jules Bordet en het UZ Brussel aan.

Jaarlijks wordt bij meer dan 7.800 Belgen de diagnose bloedkanker vastgesteld. Dat is bijna een Belg per uur. Leukemie, beenmergkanker en lymfeklierkanker zijn de drie meest voorkomende vormen van bloedkanker in België. Vers bloed is van uitzonderlijk belang voor de overlevingskansen van deze bloedkankerpatiënten. Jaarlijks zijn e r meer dan 500.000 bloedzakken nodig in België (225.000 liter bloed), waarvan meer dan zeventig procent gedoneerd wordt aan kankerpatiënten in ons land. Toch schenkt slechts een op de tien Belgen bloed, terwijl een op de zeven Belgen dat bloed elke dag nodig hebben.

Hetzelfde geldt voor de donatie van stamcellen, noodzakelijk voor wanneer bijvoorbeeld het beenmerg van een patiënt wordt aangetast door leukemie of er onvoldoende gezonde bloedcellen worden aangemaakt in het lichaam. Vandaag staan er 82.000 stamceldonoren geregistreerd in het stamcelregister. "Dat lijkt veel, maar één op de drie patiënten met Turkse, Noord-Afrikaanse, Afrikaanse of gemengde roots kunnen niet geholpen worden door een stamceldonatie", klinkt het bij de partners achter 'Bloednodig'.

Via de rondreizende Brusselse expositie hopen de deelnemende partners Belgen te sensibiliseren over het belang van bloeddonaties en stamceltransplantaties. Geïnteresseerden kunnen van 19 tot en met 23 september terecht in het Erasmusziekenhuis in het Brusselse Anderlecht. Van 24 tot 30 september en van 19 tot 27 september trekt de tentoonstelling ook nog naar het Instituut Jules Bordet en het UZ Brussel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.