Organisatie begeleidt vrouwen naar Nederland voor abortus na twaalf weken zwangerschap

Elk jaar steken gemiddeld 400 Belgische vrouwen de grens over om in Nederland een abortus te ondergaan na twaalf weken zwangerschap. Dat blijkt uit cijfers van abortuscentrum LUNA en vzw DeMens, die samen een project lanceren om vrouwen te begeleiden voor hun reis naar Nederland. De organisaties pleiten voor een hervorming van de wet in ons land, zodat vrouwen ook na de twaalfde week zwangerschap in ons land een abortus kunnen ondergaan.

De Belgische wet laat geen abortus meer toe na 12 weken zwangerschap. Ondanks een politieke meerderheid sinds 2014 voor een hervorming, blijven alle wetsvoorstellen geblokkeerd. Heel wat vrouwen reizen daarom naar Nederland waar ze wel nog een ingreep kunnen laten uitvoeren.

"De afgelopen tien jaar werden al duizenden vrouwen getroffen door deze beleidsimpasse", klinkt het bij Wim Van de Voorde, coördinator bij LUNA, abortuscentrum in Gent. "Mensen moeten vaak ver reizen en de kosten voor een behandeling in Nederland kunnen oplopen tot 1.400 euro. Bovendien biedt het Nederlands systeem slechts een beperkte psychosociale omkadering. Vaak gaat het om mensen die zich net dan op een kwetsbaar moment in hun leven bevinden." 

Het wettelijk kader in België is toe aan een herziening, menen beide organisaties. In afwachting daarvan lanceren ze het project Compagnon, waarbij een team vrijwilligers vrouwen na de twaalfde week zwangerschap begeleidt naar Nederland voor een zwangerschapsonderbreking. "We willen ervoor zorgen dat vrouwen tijdens deze moeilijke tijd niet alleen staan", zegt Anton Van Dyck van DeMens. "Deze tijdelijke oplossing kan geen vervanging zijn voor broodnodige hervormingen. Ook daar blijven we voluit voor gaan."

Uit nieuwe cijfers die LUNA opvroeg bij de abortuscentra in Nederland blijkt bovendien duidelijk dat een politiek voorstel om de twaalf weken termijn in België met twee weken te verlengen een maat voor niets is. Het helpt amper een op de vijf vrouwen. Bij 74 procent van de vrouwen vindt de ingreep tussen 12 tot en met 17 weken plaats.

"Het uitbreiden van de zwangerschapstermijn leidt ook niet tot meer 'late' abortussen en zorgt ook niet voor uitstel van de beslissing tot een abortus. In Nederland vindt 93 procent van de abortussen plaats voor 12 weken zwangerschap", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.