Onderzoekers weten welke diersoorten coronavirus overdroegen naar de mens

Een internationaal onderzoeksteam heeft opgelijst welke dierensoorten het meest waarschijnlijk hebben gediend als een tussengastheer voor het coronavirus. Dat blijkt uit een wetenschappelijke paper die in het wetenschappelijke tijdschrift Cell is gepubliceerd. Dit onderzoek voegt zich bij het groeiende bewijsmateriaal voor de stelling dat de pandemie is veroorzaakt doordat besmette dieren in november 2019 op een markt in de Chinese stad Wuhan terechtkwamen.

Van de dieren die bij de start van de uitbraak op de markt verkocht werden, zijn geen stalen beschikbaar, en de markt werd snel gesloten en gedesinfeceert. Maar onderzoekers van het Chinese Centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) konden stalen nemen van vloeren, muren en andere oppervlakken.

Een nieuwe analyse van die gegevens, die meer dan 800 samples bevat, maakte duidelijk dat SARS-CoV-2 "nabij en binnen een kraam met wilde dieren" aanwezig was. Stalen die positief waren voor het virus bevatten ook het dna van dieren zoals de wasbeerhond en de civetkat. De wasbeerhond bleek genetisch het meest voorkomende dier te zijn in de stalen. 

"En dat zijn dezelfde soort dieren die het oorspronkelijke SARS-coronavirus in 2002 aan de mens overdroegen", stelt co-auteur Michael Worobey van de universiteit van Arizona. "Dat is het meest riskante dat we kunnen doen: met vuur spelen door wilde dieren die krioelen van de virussen in contact te brengen met mensen die in het centrum van grote steden wonen."

Co-auteur Florence Débarre van het Franse centrum voor wetenschapsonderzoek beklemtoont wel dat er geen "direct bewijs" is dat deze dieren besmet waren. De markt was immers al leeg voor de aankomst van het CDC-team. 

"Deze paper voegt nog een laag toe aan het zich opstapelende bewijs dat allemaal in dezelfde richting wijst: besmette dieren kwamen terecht op de markt in het midden of einde van november 2019", besluit een derde co-auteur Kristian Andersen (Scripps Research).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.