VGSO organiseert jaarlijkse Grote Geneeskundebevraging

Het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg houdt zijn jaarlijkse enquête onder de studenten over arbeidstijden en kosten tijdens de stage.

Met zijn jaarlijkse Grote Geneeskundebevraging wil het VGSO de vinger aan de pols houden bij de studenten geneeskunde. De vertegenwoordigers van meer dan 7.000 Vlaamse geneeskundestudenten willen weten wat hen bezighoudt. Dit jaar met betrekking tot de stages in de opleiding. "Na jaren hun broek op de schoolbanken versleten te hebben, is daar het moment waar veel geneeskundestudenten, met enige zenuwen, naar uit kijken: de klinische stages. Daar leer je pas écht meedraaien in een ziekenhuis of worden de huisartsen of arbeidsartsen van morgen gevormd - voor velen het hoogtepunt van hun studies. Anderzijds hebben deze stages het imago met momenten zéér zwaar te zijn, met lange uren en hoge verwachtingen", zegt het VGSO. 

In deze editie van de Grote Geneeskundebevraging onderzoekt het Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg de arbeidstijden en kosten voor de Vlaamse studenten geneeskunde. Hoe gaat het nu écht op hun stage? Een grondige analyse van de resultaten van deze reeks bevragingen, moet het VGSO toelaten gefundeerd aan de slag te gaan met topics die dat vereisen. 

Inspirerende antwoorden
"We hebben vooral gemerkt dat de problemen in de opleiding geneeskunde genuanceerd zijn en dat we moeten opletten met daar absolute uitspraken over te doen", zegt Max Kips, de voorzitter van het VGSO. "Soms zijn de arbeidstijden heel lang en blijkt dat voor studenten geen probleem, terwijl het voor sommigen een probleem is als de arbeidsduur eerder gemiddeld is."

De bevraging behelst niet alleen de arbeidstijden. "Om een voorbeeld te geven: studenten verpleegkunde krijgen van de Vlaamse overheid een premie van 1.000 euro, maar wij niet. Terwijl sommige studenten geneeskunde stageweken draaien van meer dan 70 uur zonder vergoeding’, zegt Kips. ‘Vorig jaar was er in de media veel te doen over studenten die lange uren moesten kloppen. We weten uit een Leuvens onderzoek dat de arbeidstijd van 72 uur die als absoluut maximum geldt soms wordt overschreden. We willen nagaan in hoeverre die limiet wordt nageleefd. En welke andere vormen van vergoeding studenten nog krijgen. Krijgen ze een gratis maaltijd tijdens hun stage? Moeten ze betalen om te parkeren bij het ziekenhuis? We willen een en ander in kaart brengen zonder een echt doel voor ogen, maar om ons te laten inspireren door de antwoorden", zegt Kips.

The power of life
Het VGSO werd opgericht in 2008 om het overleg tussen geneeskundestudenten van de verschillende faculteiten te bevorderen en heeft vertegenwoordigers aan de UA, de UHasselt, de UGent, de VUB en de KULeuven. Op 19 oktober organiseert het zijn jaarlijkse interfacultaire congres waarop elke student geneeskunde wordt uitgenodigd. Het thema is dit jaar ‘(Over)leven: the power of life!’ "Het leven beweegt zich vaak op een dunne, kritieke grens tussen leven en dood, een soms fluïde zone waar de fragiliteit en de kracht van het bestaan elkaar ontmoeten", zegt het VGSO. "In die momenten van uiterste kwetsbaarheid toont het leven zijn wonderlijke veerkracht en de diepgaande betekenis die het met zich meebrengt. Elke hartslag en ademteug zijn getuigen van de onvoorstelbare wil om te overleven. Tijdens ‘(Over)leven: the power of life!’ gaan we de confrontatie aan en exploreren we die fragiele en kritische grens vanuit diverse perspectieven."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.