Van vorige vrijdag tot en met vandaag staken de Franse laboratoria voor klinische biologie in het hele land. De staking is gericht tegen een verdere verlaging van de tarieven met 10%, opgelegd door de Caisse Nationale d'Assurance Maladie (CNAM), een beslissing die ernstige gevolgen kan hebben voor deze gezondheidsinstellingen.
Deze verlaging komt bovenop eerdere tariefverlagingen, die de afgelopen twee jaar al bijna 11% bedroegen, aldus de vakbonden die de beweging in gang hebben gezet. Ze waarschuwen voor de economische gevolgen van deze situatie, met name voor hun vermogen om te investeren in apparatuur en gekwalificeerd personeel. "De vakbonden besloten om harder op te treden in de nasleep van deze laatste drastische bezuiniging", heet het.
De ontevredenheid onder laboratoria klinische biologie is niets nieuws. In 2022 werd er massaal gestaakt om te protesteren tegen de bezuinigingen en besparingen die waren voorzien in het wetsvoorstel voor de financiering van de sociale zekerheid. "Al meer dan 20 jaar worden onze tarieven verlaagd", klaagden de vakbonden, waarbij ze wezen op de offers die de beroepsgroep bracht om een kwalitatief hoogstaande dienstverlening in stand te houden. Deze nieuwe prijsverlaging zal echter waarschijnlijk leiden tot “aanpassingen” met ernstige gevolgen, waaronder de sluiting van lokale laboratoria, vooral in plattelandsgebieden, kortere openingstijden en het schrappen van onderzoeken die onrendabel worden geacht.
Een van de meest in het oog springende voorbeelden is de verlaging met meer dan 50% van de prijs van een essentiële test voor de monitoring van diabetespatiënten, de glycated haemoglobin test, die van 4,75 euro naar 2,25 euro zou gaan. Dat tarief zou ertoe kunnen leiden dat sommige laboratoria deze test niet meer aanbieden.
Tijdens de vierdaagse staking worden alleen nog noodtests uitgevoerd, terwijl routinetests worden opgeschort. “Alle grote groepen steunen de staking. In verschillende regio's zullen alle laboratoria gesloten worden.