Mpox - EMA zet licht op groen voor vaccinatie bij tieners

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft donderdag groen licht gegeven voor de vaccinatie van tieners met het mpox-vaccin van het Deense farmabedrijf Bavarian Nordic. Na een formalisatie door de Europese Commissie mag het Imvanex-vaccin ook toegediend worden aan kinderen tussen de 12 en 17 jaar. Deze beoordeling heeft ook een globale impact, aangezien de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de EMA-beoordeling gebruikt als basis voor de wereldwijde uitrol. De huidige uitbraak treft ook veel kinderen.

Het EMA heeft besloten tot deze uitbreiding op basis van de tussentijdse resultaten van een studie waarbij de effectiviteit van het vaccin werd vergeleken bij adolescenten en volwassenen. Daaruit bleek dat de immuunrespons en de bijwerkingen vergelijkbaar waren.

Mpox is een virale ziekte die van dieren op mensen kan worden overgedragen, maar ook via nauw fysiek contact wordt verspreid. De ziekte veroorzaakt koorts, spierpijn en huiduitslag. Omdat de ziekte voor het eerst bij Deense labapen werd vastgesteld in 1958, heette de ziekte tot voor kort apenpokken. Toch zijn in gebieden waar het virus van nature circuleert, zoals Afrika, vooral knaagdieren drager. 

De WHO riep op 14 augustus een wereldwijde gezondheidsnoodtoestand uit vanwege een nieuwe variant van mpox en de verspreiding van de ziekte in Afrika.

In Congo, het land dat het zwaarst getroffen is door het virus, zijn tussen januari en eind augustus 22.000 gevallen en 716 doden geregistreerd. Het gaat in vele gevallen ook om kinderen. Tot nu toe zijn ongeveer 265.000 doses van het vaccin geleverd aan het land.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.