Twee specialisten staan op de lijst van N-VA in Gent. Voormalig staatssecretaris en gynaecoloog Elke Sleurs en klinisch bioloog-laboratoriumdirecteur Alain Verstraete. Beiden hebben hun biotoop grotendeels in het UZ Gent.
Alain Verstraete (67) was tot zijn 65e verbonden aan het UZ Gent. Hij was ook buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent. Sinds vorig jaar is Alain laboratoriumdirecteur in het laboratorium CRI te Zwijnaarde. Hij is een nieuwkomer in de politiek. Nadat Bart De Wever zijn medeburgers opriep om zich mee in te zetten voor de res publica werd hij in maart 2023 lid van de N-VA. Hij staat op de 21e plaats op de lijst.
Elke Sleurs’ (56) professionele loopbaan behelsde gedurende vele jaren zowel de geneeskunde als de nationale politiek. Als voormalig arts-specialist in de prenatale echografie en diagnostiek werkte ze vele jaren in verschillende universitaire en perifere ziekenhuizen als referentiearts voor hoog-risico zwangerschappen en congenitale afwijkingen.
Als voormalig staatssecretaris (regering Michel), senator en Vlaams parlementslid woog ze jaren zowel op gezondheids-, welzijns-, gelijke kansen als ethisch beleid. Ondertussen is ze ook mantelzorger voor haar beide zorgbehoevende inwonende ouders. In de nabije toekomst wacht haar een nieuwe uitdaging in het UZ Gent. Elke is lijstduwer voor de gemeenteraad en staat op de tweede plaats voor de provincie.
Vijf speerpunten
Het N-VA-programma in Gent is onderverdeeld in vijf speerpuntthema’s: gezonde financiën met lagere belastingen, mobiliteit op ieders maat, een veilig en Gents Gent, een verstandig woonbeleid en vertrouwen in de ondernemers. "We willen behouden wat goed is, maar we willen vooral ook een omslag waar het nu mis gaat."
Waar liggen hun politieke aandachtspunten? “De torenhoge stedelijke schuldenberg moet geleidelijk afgebouwd worden door het invoeren van zero-based budgeting en via een kerntakendebat om de prioriteiten in de stedelijke dienstverlening te bepalen”, luidt het. En verder over het mobiliteitsdebat dat gevoelig ligt in Gent: “Iedereen kiest voor zichzelf welk vervoersmiddel het meest geschikt is. De N-VA wil mobiliteitsproblemen oplossen in plaats van er te creëren.”
Gezondheidszorg: regierol
“Op het vlak van de gezondheidszorg moet de stad een coördinerende regierol vervullen. De monitoring van een adequate spreiding van het gezondheidsaanbod, bijvoorbeeld voldoende huisartsen, is een belangrijk thema, net als het opvolgen van de signalen uit het werkveld.
N-VA wil samenwerken met Gentse ziekenhuizen om ervoor te zorgen dat er op hun sites voldoende parkeercapaciteit voor patiënten, medewerkers en bezoekers kan voorzien worden.”
“Mobiliteitsbeslissingen mogen geen negatieve impact hebben op de bereikbaarheid van de Gentse ziekenhuiscampussen. De verdere uitbreiding van het concept ‘Parkeer + zorg’ voor zorgverleners moet de toegankelijkheid van zorg verbeteren in zones waar de parkeerdruk hoog is.”
Drugsplan
Een omvattend anti-drugsplan (preventie, hulpverlening, handhaving/repressie) moet de toenemende drugsproblematiek in Gent terugdringen. Qua preventie wil N-VA Gent de focus leggen op jongeren in samenwerking met de Gentse onderwijs- en jeugdsector. In de hulpverlening beperkt de aanpak zich niet tot ‘harm reduction’, maar wordt er integendeel voluit ingezet op het actief rehabiliteren van de gebruikers via aanklampend beleid. Met onder andere een housing first-aanpak (1) of via de opname van een afkicktraject in het geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie in functie van een OCMW-leefloon.
Op het gebied van sociaal en armoedebeleid zijn OCMW- en andere vormen van sociale ondersteuning zoveel als mogelijk gericht op het zo snel mogelijk bekomen of herwinnen van zelfredzaamheid.of via de opname van een afkicktraject in het geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie in functie van een OCMW-leefloon.
(1) Dat betekent dat de dakloze meteen in een huurwoning wordt ondergebracht, met alle huurdersverplichtingen die daarbij horen. Bij de huisvesting wordt begeleiding aangeboden, afhankelijk van de noden.
> Dokteren aan dorp of stad (1): dr. Sezer Sari, Vooruit Lokeren
> Dokteren aan dorp of stad (2): dr. Marleen Verboven, DURF Geel
> Dokteren aan dorp of stad (3): dr. Ilse Vandecasteele, pvda Antwerpen
> Dokteren aan dorp of stad (4): dr. Farah Vansteenbrugge, N-VA Oudenaarde
> Dokteren aan dorp of stad (5): Peter Blondeel, Meer dan Groen, Oudenaarde
> Dokteren aan dorp of stad (6): Hilde Anciaux, Samen Vooruit, Machelen
> Dokteren aan dorp of stad (7): Brecht Mertens, N-VA, Ekeren