pharma.be onderstreept belang van voortgaand onderzoek naar Alzheimer

Onderzoek naar de ziekte van Alzheimer moet voortgezet worden, net zoals de ontwikkeling van nieuwe therapieën en geneesmiddelen. Daarvoor pleit pharma.be, de koepelorganisatie die zowat 130 farmabedrijven in België vertegenwoordigt.

Afgelopen zaterdag was het Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De ziekte treft wereldwijd ongeveer 55 miljoen mensen.

Ook in België hebben heel wat mensen dementie en vormt de ziekte een belangrijke gezondheidsuitdaging. Een op de vijf personen, en zelfs een op de drie vrouwen, krijgt in België Alzheimer. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er nu ongeveer 220.000 Belgen met dementie. Dat cijfer zal de komende jaren nog stijgen.

Momenteel zijn wereldwijd 127 geneesmiddelen via 167 klinische studies in onderzoek. Ook België draagt hiertoe bij. Omdat de ziekte van Alzheimer meerdere oorzaken en uitingsvormen kent, vergt onderzoek diepgaande analyse en nauwkeurigheid, wat tijd, middelen en samenwerking vraagt, zegt pharma.be. Hoewel er op dit moment nog geen genezende behandeling voor de ziekte van Alzheimer bestaat, zijn er de afgelopen jaren wel nieuwe therapieën en medicijnen ontwikkeld die de progressie van de ziekte kunnen vertragen en de symptomen kunnen verminderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.