Europese coronakaart kleurt voor derde week op rij volledig donkerrood

Europa wordt donderdag nog altijd volledig donkerrood ingekleurd op de coronakaart van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Het is al de derde week op rij dat alle Europese regio's in het donkerrood staan. Er zijn wel drie landen die geen kleur hebben gekregen omdat er onvoldoende informatie beschikbaar is.

Het ECDC publiceert elke donderdag een landkaart met kleurencodes, gebaseerd op het aantal besmettingen met COVID-19 en het aantal positieve coronatesten van de voorbije veertien dagen. De kleuren variëren van groen tot oranje, rood en donkerrood, afhankelijk van de ernst van de epidemiologische situatie. Sinds enkele weken wordt bij die beoordeling ook rekening gehouden met de vaccinatiegraad.

Voor de derde week op rij is de situatie in heel Europa zeer eenvoudig samen te vatten: alle ingekleurde regio's staan in het donkerrood. Voor België is dat zelfs al sinds 4 november het geval.

Strikt genomen kan er wel een uitzondering worden gemaakt voor het Franse overzeese departement Mayotte, voor de kust van Mozambique en Madagaskar. De eilandengroep is de voorbije week van rood naar oranje geëvolueerd.

Voorts zijn Portugal, Malta en Denemarken niet ingekleurd op de kaart, omdat ECDC niet over alle gegevens beschikt voor die landen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.