Vooruit: "Vaccinatieplicht nu niet aan de orde"

Voor Vooruit, de partij van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, is een algemene verplichting van het coronavaccin op dit moment niet aan de orde. Dat zegt Kamerfractieleidster Melissa Depraetere. Maar het kan voor de socialisten wél een handig instrument zijn om klaar te hebben zitten als de pandemie opnieuw opflakkert.

De Kamercommissie Gezondheid was de afgelopen weken druk bezig met hoorzittingen over een eventuele invoering van een algemene verplichting van het coronavaccin voor de volwassen bevolking. Een dertigtal experten uit allerlei vakgebieden passeerde de revue, waarna ook coronacommissaris Pedro Facon en de sociale partners een uitnodiging in de bus kregen. 

De meeste fracties concludeerden begin deze maand al dat de verplichting van de coronaprik op dit moment geen meerwaarde heeft. De vaccinatiegraad is in grote delen van het land al erg hoog, de omikrongolf is over de piek heen en het lijkt er sterk op dat we minstens voor even een adempauze krijgen. Bovendien staan heel wat juridische en praktische bezwaren een algemene prikplicht in de weg, bleek uit de hoorzittingen. 

Dat concludeert nu ook Vooruit, de partij van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Voorzitter Conner Rousseau drong begin dit jaar nog aan op een verplichting van het coronavaccin via de coronapas, al benadrukte hij toen ook dat zo'n prikplicht tijdelijk moest zijn, "zolang de nood het hoogst is". 

Volgens Vooruit-Kamerlid Karin Jiroflée is het nu vooral belangrijk om een scenario klaar te hebben om meteen in te grijpen als de pandemie opflakkert, klonk het woensdagmiddag in de Kamer tijdens de hoorzitting met de vakbonden. 

Dat beaamt ook fractieleidster Melissa Depraetere. De algemene vaccinatieplicht "is nu niet aan de orde", zegt ze, "maar verschillende experten gaven aan dat een opflakkering nog steeds mogelijk is en het dan wel wenselijk is om snel te kunnen schakelen". Ook Vandenbroucke had het al meermaals over een "gereedschapskist" die klaar moet staan om meteen in te grijpen wanneer het virus opnieuw zou toeslaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.