Luchtigere lente op komst, maar virus is niet uitgeroeid (De Croo)

"We zullen een veel luchtigere lente meemaken, maar we mogen niet vergeten dat zeer veel zal afhangen van ons gedrag." Dat heeft premier Alexander De Croo vrijdag verklaard na afloop van het Overlegcomité, waar hij bevestigde dat we overschakelen naar code oranje op de coronabarometer.

Code oranje gaat in vanaf volgende vrijdag. Daardoor wordt opnieuw meer mogelijk in de horeca, in het nachtleven en bij publieksevenementen. Bovendien wordt het telewerk een aanbeveling in plaats van een verplichting en valt (vanaf 19 februari) de mondmaskerplicht weg voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Het wordt ook opnieuw toegelaten met meer dan twee personen te gaan winkelen. 

"We zetten een enorme stap vooruit", sprak eerste minister De Croo. "Maar het zou fout zijn te denken dat het virus uitgeroeid is. Het zou fout zijn ervan uit te gaan dat we geconfronteerd worden met een gewone seizoensgriep." We gaan naar een nieuwe normaliteit, maar we mogen de basisreflexen niet vergeten, luidde het.

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon riep op om de resterende maatregelen goed te blijven volgen. "Met maar één doelstelling: om zo snel mogelijk naar de volgende fase, code geel, te kunnen gaan, omdat we dan eigenlijk bijna terug in het normale leven zijn."

Premier De Croo gaf nog aan dat de voorbije maanden zeer zwaar zijn geweest. De deltavariant legde een zware druk op de zorg, terwijl omikron de scholen en de bedrijven onder druk zette. Maar "we zijn erdoor geraakt", aldus De Croo. Hij sprak ook een woord van dank uit aan het adres van álle Belgen voor alle inspanningen die we samen gedaan hebben, en vooral het zorgpersoneel. Tegelijkertijd stond hij stil bij de zelfstandigen, de evenementensector, de cultuurwereld en het nachtleven. "Zij zijn zwaar getroffen gedurende een erg lange periode", beseft De Croo, maar de maatregelen hebben ervoor gezorgd dat de verspreiding van het virus kon worden teruggedrongen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.