Al honderd artsen en ziekenhuizen in Oekraïne aangevallen, zegt WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt een grimmige mijlpaal in Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog met Rusland zijn er ruim honderd verschillende aanvallen geteld op ziekenhuizen, ambulances en medisch personeel. Daarbij zijn minstens 73 doden gevallen en 51 mensen gewond geraakt.

Er werden sinds 24 februari, toen de inval begon, zeker 89 medische instellingen en dertien medische transporten getroffen. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt "diep verontwaardigd te zijn dat aanvallen op medische infrastructuur doorgaan". Hij spreekt van een "schending van het internationaal humanitair recht" en roept Rusland opnieuw op de aanvallen te staken.

Volgens de WHO hebben de aanvallen niet alleen een directe impact door de tientallen doden en gewonden, maar veroorzaken deze ook op de lange termijn negatieve gevolgen voor de Oekraïense gezondheidszorg. Zowat 1.000 Oekraïense gezondheidsorganisaties bevinden zich momenteel in de buurt van frontlinies of bezette gebieden.

WHO Europa-topman Hans Kluge, een Belg, noemt het "werkelijk ironisch" dat de grimmige mijlpaal van ruim honderd aanvallen in Oekraïne gemeld wordt op Wereldgezondheidsdag, waarmee de WHO jaarlijks op 7 april wereldwijd aandacht wil vragen voor ziektes en taboes daarop.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    11 april 2022

    Vergeet niet dat de Russen samen met de Serviërs wereldkampioenen zijn in het onverdoofd verkrachten van vrouwen , ze hebben de stiel geleerd op de Duitse vrouwen op het eind van WO 2 !