Screening op darmkanker in gevaar in Brussel door gebrek aan budget

Er is weer onrust ontstaan over kankerscreening in Brussel: na de screening op borstkanker is nu ook de screening op colorectale kanker ernstig in gevaar. Dit zegt BruPrev, de vzw die instaat voor de screeningprogramma's in de hoofdstad, in een bericht dat woensdag op LinkedIn werd gepubliceerd door dr. Frédéric Buxant, voorzitter van de vereniging. Het gaat om de afwezigheid van een Brusselse regering en de drastische verlaging van de subsidie die gepland staat voor 2025.

In een bericht dat woensdag op Linkedin werd gepubliceerd, waarschuwde dr. Buxant voor een vermindering met 50% van het budget voor 2025 dat Cocom via Vivalis toekent, in vergelijking met dat voor 2024. Op dit moment is er nog geen enkele toezegging gedaan om de financiering in 2026 voort te zetten. De vereniging zag zich genoodzaakt om haar activiteiten tot een minimum te beperken en heeft verschillende belangrijke aspecten van haar activiteiten opgeschort. “Deze situatie dwingt ons om onze activiteiten tot een minimum te beperken om de screeningsprogramma's in het Brussels Gewest te beschermen tot de onzekerheid over hun financiering is opgelost.

“We schorten tot nader order alle uitnodigingsbrieven en thuisleveringen van Colotest-kits op”, zegt dr. Buxant. Ook de bestellingen om de centrale voorraad van deze kits aan te vullen zijn “voor onbepaalde tijd uitgesteld”. Hoewel de spontane mammotests en Colotest-kits die al in de apotheek worden verdeeld nog steeds gedekt zullen zijn, zal de organisatie niet langer in staat zijn om haar bewustmakingscampagnes uit te voeren of een gestructureerd screeningprogramma voor baarmoederhalskanker te ontwikkelen. BruPrev trekt zich ook terug uit projecten in samenwerking met Europese, federale of interregionale instanties.

Deze laatste aankondiging gebeurt tegen een al gespannen achtergrond. Op woensdag berichtten Medi-Sfeer en De Specialist dat vrouwen in Brussel geen uitnodiging meer kregen voor borstkankerscreening vanwege het politieke vacuüm dat is ontstaan door de afwezigheid van een regering in het Brussels Gewest. Minister van Volksgezondheid Alain Maron hekelde toen een “unilaterale beslissing” van BruPrev en verzekerde dat er contacten werden gelegd om de continuïteit van het programma te garanderen.

Vandaag heeft BruPrev echter bevestigd dat zijn actiecapaciteit ernstig beperkt is. “Wij betreuren deze situatie, die de gezondheid van de Brusselaars schaadt”, schrijven dr. Buxant en dr. Jean-Benoît Burrion, medisch coördinator, in hun bericht namens de Raad van Bestuur. Ze wijzen erop dat de screeningprogramma's die in de loop der jaren met veel geduld zijn opgezet, dreigen te worden afgebroken door een gebrek aan budgettaire transparantie.

Volgens verschillende actoren uit de sector zal deze situatie de toegang tot preventie in het Brusselse Gewest, dat al een achterstand heeft op andere regio's in het land, nog verder ondermijnen. Minister Maron heeft deze donderdagnamiddag een vergadering belegd met de verantwoordelijken van BruPrev en Vivalis.

> Lees ook: Brusselse vrouwen krijgen geen uitnodiging voor borstkankerscreening door uitblijven van regering

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.