Nieuwe VUB-app moet helpen bij snellere screening multiple sclerose

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel) hebben een digitale applicatie ontwikkeld die moet helpen bij de snelle en efficiënte screening van cognitieve en motorische problemen bij patiënten met multiple sclerose (MS). Dat melden de universiteit en het universitaire ziekenhuis.

De app biedt "een eenvoudige en toegankelijke manier" om cognitieve achteruitgang en motorische beperkingen op te volgen en "vormt een belangrijke stap in de digitalisering van neurologische zorg", aldus het UZ Brussel.

Cognitieve problemen komen voor bij veertig tot zeventig procent van de mensen met MS. Ze hebben een grote impact op het dagelijkse functioneren van die mensen. "In tegenstelling tot fysieke symptomen, zoals mobiliteitsproblemen, blijven cognitieve beperkingen vaak onder de radar. Daarom is regelmatige screening van cruciaal belang voor tijdige interventie en ondersteuning", aldus het ziekenhuis. De applicatie test ook de afname in motorische vaardigheden van de patiënt, een andere belangrijke indicator.

Ook fijne motoriek speelt een belangrijke rol in de evaluatie van MS-patiënten. Vaak is er een link tussen cognitieve achteruitgang en een afname in motorische vaardigheden. Tot nu toe waren standaardtests, zoals de Symbol Digit Modalities Test (SDMT) voor cognitie en de Nine-Hole Peg Test (NHPT) voor motoriek, vooral beschikbaar in klinische settings. De nieuwe app biedt hier een digitaal en gebruiksvriendelijk alternatief.

Subtiel

"Cognitieve problemen bij MS zijn vaak subtiel en minder zichtbaar dan fysieke symptomen, maar kunnen een grote impact hebben op de levenskwaliteit van patiënten", zegt Dr. Stijn Denissen, een van de betrokken onderzoekers. "Met de app willen we ervoor zorgen dat neuroloog en patiënt samen beter inzicht krijgen in de evolutie van cognitieve functies en motorische vaardigheden over de tijd."

De applicatie is ontwikkeld in samenwerking met icometrix, dat bestaande cognitieve en motorische testen digitaliseert. De ontwikkeling past binnen een bredere trend van digitalisering in de gezondheidszorg. "Digitalisering is een eerste stap naar meer gepersonaliseerde en efficiënte zorg," aldus Denissen. "Door data beter te benutten, kunnen we sneller ingrijpen en zo de zorg voor MS-patiënten optimaliseren."

Dr. Delphine Van Laethem voegt toe: "In veel ziekenhuizen is er niet voldoende personeel om systematische cognitieve screening uit te voeren. Deze app biedt een laagdrempelige manier om jaarlijks een cognitieve en motorische evaluatie te doen, wat essentieel is voor een goede opvolging van MS-patiënten."

Naast de cognitieve tests, gezamenlijk “icognition” genoemd, bevat de applicatie ook een nieuwe motorische test: de "Finger Dexterity Test". Deze test is gebaseerd op de klassieke Nine-Hole Peg Test, waarin negen kleine pinnetjes in gaatjes moeten worden geplaatst en weer terug. De digitale versie is echter een speelse versie hiervan, waarin patiënten een ei moeten breken en verplaatsen naar een pan en vervolgens een bord, met subtiele bewegingen die hun fijne motoriek testen. Dit spelelement verhoogt de motivatie van patiënten om de test correct en regelmatig uit te voeren. "Het spelelement maakt de test niet alleen leuker, maar zorgt er ook voor dat patiënten op een meer natuurlijke manier hun motoriek testen," zegt Dr. Van Laethem. "Dit helpt ons om meer betrouwbare resultaten te verkrijgen."

De ontwikkelaars benadrukken dat de app geen vervanging is voor neuropsychologen of andere zorgverleners, maar eerder een ondersteunend instrument dat hen helpt om sneller en efficiënter te werken. De applicatie zou als een triagesysteem kunnen fungeren, dat de werkdruk van medische professionals verlaagt en hen in staat stelt zich te focussen op complexere gevallen. Het team VUB-icometrix publiceerde zowel de geanonimiseerde studie-data als de code die in wetenschappelijk publicaties werd gebruikt om reproductie van de studieresultaten en vervolgonderzoek mogelijk te maken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.