CM-voorzitter Luc Van Gorp is van oordeel dat tandartsen en artsen die patiënten met verhoogde tegemoetkoming weigeren te behandelen zich schuldig maken aan discriminatie. Hij wil klacht neerleggen bij Unia. Dr. Tom Bovyn, voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen, kaatst de bal terug.
De discriminatie is begonnen met de opdeling van patiënten in twee categorieën. “Door de wet diverse bepalingen te stemmen, heeft de overheid zelf gekozen om discriminatie in te voeren tussen mensen met en zonder recht op verhoogde tegemoetkoming. En zo krijg je automatisch een geneeskunde met twee snelheden. Wil men dat vermijden, dan is er maar één oplossing en dat is het verbod op ereloonsupplementen weer afschaffen.”
Als topman van de Federatie Vrije Beroepen is Tom Bovyn een bruggenbouwer. Daarom betreurt hij dat de ziekenfondsen ervoor kiezen om patiënten op te zetten tegen hun arts of tandarts. “Mag ik hen een goede raad geven? Waarom gaan ze niet de dialoog aan met de zorgververstrekkers zodat we samen naar oplossingen kunnen zoeken? Ledenverdediging is toch meer dan een factuur betwisten? Als zorgverstrekkers verdienen wij meer respect en waardering van de zorgverzekeraars.”
De CM-voorzitter kondigde aan dat hij tegen de artsen en tandartsen in kwestie ook klacht zal neerleggen bij de federale toezichtscommissie van Volksgezondheid. “Maar de toezichtscommissie is momenteel niet in staat om een toestroom van dit soort klachten te behandelen. De commissie heeft andere prioriteiten,” zegt Tom Bovyn.
Hij vindt het onaanvaardbaar dat de ziekenfondsen nu ook transparantiecodes voor niet-terugbetaalde prestaties durven betwisten. “In de transparantiewetgeving staat nochtans duidelijk dat een niet vergoedbare verstrekking een geleverde verstrekking is die niet het voorwerp uitmaakt van een tegemoetkoming in het kader van de verplichte ziekteverzekering. Het kan niet de bedoeling zijn dat ziekenfondsen deze codes gaan betwisten.”
Hij vraagt meer aandacht voor het advies dat de Hoge Raad voor Zelfstandigen en KMO’s over het wettelijk verbod op ereloonsupplementen uitbracht. “De Hoge Raad oordeelde dat het verbod op ereloonsupplementen op geen enkele objectieve basis te rechtvaardigen valt. Het verbod miskent de specificiteit van de vrije beroepen en druist in tegen de vrijheid van ondernemen. Ik beveel iedereen de lectuur van het advies aan.”
> Lees ook: "Waarom moeten artsen korting geven aan arme patiënten, maar ziekenfondsen niet?"
Laatste reacties
Frank Comhaire
10 april 2025dokter Tom Bovijn heeft de nagel op de kop. Er zijn meer dan 3 miljoen !!! patiënten die genieten van verhoogde tegemoetkoming. Een bijv. pediater in ziekenhuis behoudt, na aftrek voor kosten aan dat ziekenhuis, de som van 13 € voor een consultatie! Even serieus a.u.b. . NIEMAND wil werken voor een aalmoes! Dit is crapuleus!