Europese farmasector waarschuwde al voor "exodus naar de VS"

Daags voor Amerikaans president Donald Trump aankondigde dat hij ook heffingen wil opleggen voor de invoer van farmaceutische producten, hadden CEO's uit de Europese farmasector bij de Europese Commissie al gewaarschuwd voor een "exodus naar de Verenigde Staten".

Zonder "snelle en radicale" koerswending zou het waarschijnlijker worden dat onderzoek, ontwikkeling en productie in de farmasector naar de VS zouden gaan, communiceerden ze dinsdag naar aanleiding van een ontmoeting met Ursula Von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

Een recente bevraging van de Europese farmakoepel EFPIA waarop achttien grote en middelgrote bedrijven ingingen, toont volgens de belangenvertegenwoordiger aan dat tot 85 procent van de kapitaalinvesteringen (zowat 50,6 miljard euro) en tot 50 procent van de O&O-uitgaven (zowat 52,6 miljard euro) potentieel in gevaar zijn. De cijfers komen uit een bedrag van 164,8 miljard euro aan geplande investeringen in de periode 2025-2029 in de 27 lidstaten. De volgende drie maanden zou daarvan al 16,5 miljard euro in gevaar zijn, valt te lezen op de EFPIA-website.

De VS zijn qua kapitaal, snelheid van goedkeuring of intellectuele eigendom al beter voor de sector, en daar komen nu de dreigende tarieven bovenop, klonk het. Er zijn weinig prikkels om te investeren in Europa en aanzienlijke factoren om te hervestigen in de VS, stelden ze.

Ze herhalen daarom hun pleidooi voor een sterkere, competitieve Europese markt die innovatie beloont, met ook een beter regelgevend kader voor innovatie, gelijke regels in heel de EU qua milieu- en chemieregelgeving en betere regels voor intellectuele eigendom.

Pharma.be, de Belgische sectororganisatie, wacht de concrete invulling van de Amerikaanse aankondiging over de tarieven en producten af om te reageren. Vorige week zei de organisatie "enigszins opgelucht" maar "waakzaam" te zijn toen bij het eerdere Amerikaanse tarievensalvo de farmasector niet vermeld werd.

Dagelijks exporteert ons land voor 216 miljoen euro aan biofarmaceutische producten, bijvoorbeeld de vele vaccins die in België geproduceerd worden. In 2024 ging het om 79 miljard euro aan export, of 1,4 procent minder dan in 2023. Daarbij zijn de VS de belangrijkste exportmarkt met een aandeel van bijna 24 procent, aldus Pharma.be.

> Tarievenoorlog - Trump wil ook farma aanpakken

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.