Online zwarte markt voor geneesmiddelen in Rusland groeit na internationale sancties

Nu verschillende geneesmiddelen door de internationale sancties tegen Rusland niet meer beschikbaar zijn in het land, waarschuwt de Russische gezondheidswaakhond woensdag voor de opkomst van een online zwarte markt voor medicatie.

Door de sancties haasten heel wat Russen zich naar de apotheek om er geneesmiddelen in te slaan. Toch had het ministerie van Volksgezondheid meermaals gevraagd om dit niet te doen. Volgens de gezondheidsautoriteiten beschikt Rusland over voldoende voorraad aan buitenlandse geneesmiddelen waarvoor geen Russisch equivalent is.

Volgens het nationale geneesmiddelenagentschap Roszdravnadzor worden geneesmiddelen steeds vaker online en op sociale media aangeboden, "wat een overtreding van de wet is", zo klinkt het. "Bovendien is er voor de koper op deze manier geen zekerheid op kwaliteit." Het geneesmiddelenagentschap roept daarom op om enkel medicatie uit de apotheek te kopen en zo "tragische gevolgen te vermijden".

Toch heeft Roszdravnadzor niets gezegd over mogelijke sancties tegen deze illegale verkoopsites. Verder zweeg het ook over de bestaande tekorten, hoewel bepaalde producten duidelijk schaars zijn geworden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.