Overlegcomité laat gros van de maatregelen los

Het gros van de coronamaatregelen verdwijnt vanaf maandag in de schuif. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist. Of we zaken als de coronapas of het Passenger Locator Form nog terugzien als de pandemie ooit opflakkert, is voer voor een politiek debat.

Het moet één van de kortste vergaderingen van het Overlegcomité geweest zijn vrijdag. De regeringsleiders kwamen om 13 uur bijeen, om 16 uur volgde de persconferentie al. Premier Alexander De Croo kondigde aan wat al een tijdje in de lucht ging: we schakelen een trapje lager op de coronabarometer, naar code geel, waarin het gros van de maatregelen komt te vervallen. 

Dat betekent concreet dat alle beperkingen in winkels, de horeca of de evenementensector verdwijnen. Het mondmasker is enkel nog verplicht in zorginstellingen en op het openbaar vervoer, al blijft het nog altijd aangeraden om een mondmasker te dragen in drukke binnenruimtes waar je geen anderhalve meter afstand kan houden. Voor kwetsbare personen blijft het nog veiligere FFP2-masker aanbevolen. 

Vanaf 11 maart worden nieuwe reisregels van kracht, die er grosso modo op neerkomen dat wie van en naar EU-landen reist dat voortaan zonder beperkingen kan doen. Alleen wie naar België reist vanuit een niet-Schengenland dat niet op de witte lijst van de EU staat met landen met een erg laag aantal coronabesmettingen, moet het Passenger Locator Form nog invullen. Dat geldt op dit moment onder meer voor het Verenigd Koninkrijk, de VS en Japan. 

Ook voor reizigers uit landen met een ongunstige coronasituatie blijven strenge regels van kracht. Bovendien is er nog steeds een inreisverbod voor niet-EU-burgers die niet op de witte lijst staan van de EU en een niet-essentiële reis maken naar ons land, en voor wie uit een land of regio met een nieuwe zorgwekkende coronavariant zou komen. De interministeriële conferentie van de ministers van gezondheid overlegt volgende week woensdag over aangepaste test- en quarantaineregels. 

De forse versoepelingen gaan samen met het einde van de epidemiologsiche noodsituatie en dus ook de federale fase van het crisisbeheer vanaf eind volgende week. De federale fase zal dan net geen twee jaar van kracht zijn geweest. Op 25 maart zit het Overlegcomité allicht opnieuw samen om te bekijken of de coronabarometer helemaal in de schuif kan. Dan komen ook alle overgebleven maatregelen te vervallen. 

Het 'rijk van de vrijheid' lijkt nu dus echt binnen handbereik, al vielen die woorden vrijdag op de persconferentie niet. "We draaien een belangrijke pagina om, maar niemand weet hoe het zal evolueren in de herfst", zei premier Alexander De Croo. Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke waarschuwde voor al te grote euforie. "Ik ben tevreden en opgelucht dat heel wat verplichtingen wegvallen, maar dat wil niet zeggen dat we al onze goeie gewoontes moeten vergeten. Het virus circuleert nog, dus als u zich ziek voelt, blijf thuis."

De vraag rijst dan ook of de coronapas, het PLF en andere corona-instrumenten definitief de schop op gaan, of we ze mogelijk toch nog terugzien bij een opflakkering van de pandemie. Ook dat kwam vrijdag aan bod op het Overlegcomité, al is de knoop daarover volgens Vandenbroucke nog niet doorgehakt. De regeringen zullen daarover discussiëren aan de hand van de input uit de parlementen, die het debat voeren of hebben gevoerd. Het voorstel om de geldigheid van het vaccinatiecertificaat vanaf 1 maart te koppelen aan het boostervaccin, is in elk geval voor onbepaalde tijd naar de koelkast verwezen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.