Wallonië maakt 440.000 euro vrij voor gratis hygiënische producten

De Waalse regering maakt 440.000 euro vrij om vrouwen in een kwetsbare positie gratis hygiënische producten aan te bieden. Dat heeft Waals minister van Gezondheid en Vrouwenrechten Christie Morreale (PS) zondag gezegd in Luik, waar ze een project tegen menstruatiearmoede in het gewest voorstelde.

"Menstruatiearmoede blijft vandaag een taboe en een realiteit voor heel wat meisjes en vrouwen. Een vrouw moet gemiddeld 10 tot 12 euro per maand uitgeven gelinkt aan haar menstruatie, of 120 tot 144 euro per jaar", aldus Morreale twee dagen voor de Internationale Dag voor Vrouwenrechten. "Voor veel vrouwen of families in een kwetsbare positie betekent dat vaak kiezen tussen hygiënische producten of voedsel, twee basisbehoeften."

Om de toegang tot de producten te verbeteren, heeft Wallonië een proefproject gestart met twee vrouwenrechtenorganisaties. Vanaf april worden 2,5 miljoen producten zoals maandverbanden ter beschikking gesteld van vrouwen in een kwetsbare situatie in Luik, Namen en Henegouwen. De producten zullen uitgedeeld worden op plaatsen waar meer kwetsbare bevolkingsgroepen sowieso ook voor andere doeleinden ontvangen worden, zoals opvangcentra, medische huizen, centra voor gezinsplanning, noodopvangcentra en nachtopvang. De exacte lijst met locaties wordt nog gefinaliseerd. Er komen ook enkele tientallen maandverbanddispensers en de vrouwen krijgen informatiebrochures over menstruele gezondheid. Er volgen ook verschillende sensibliseringsacties. Voor het project is een subsidie van 440.000 e uro voorzien.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.