"De kaarten liggen goed" (Molenberghs)

"De kaarten liggen goed, het is zeker oké om naar code geel over te gaan." Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) in een eerste reactie op de beslissingen van het Overlegcomité vrijdag.

De verschillende regeringen van ons land hebben vrijdag besloten om naar code geel van de coronabarometer over te stappen. Dat betekent dat zo goed als alle beperkingen opgeheven worden: enkel in zorginstellingen en op het openbaar vervoer moeten nog mondmaskers gedragen worden. Regels rond het Passenger Locator Form worden versoepeld.

"De situatie is gunstig", stelt Molenberghs. "Het criterium van aantal ziekenhuisopnames is nog niet gehaald (dat op 65 dagelijkse opnames ligt, red.), maar de trend is gunstig. Ook bij de overgang van code rood naar code oranje was niet aan beide criteria voldaan, maar enkel aan het aantal bezette ziekenhuisbedden op intensieve zorg. Die drempel hebben we nu ook gehaald."

Op alle vlakken, zowel qua besmettings-, ziekenhuis- als mortaliteitscijfers, zit België bij de betere Europese landen. Volgens de wiskundige modellen zullen de cijfers bovendien verder naar beneden blijven gaan. "Een exacte datum kunnen we daar moeilijk op plakken, maar ook op langere termijn lijkt de daling zich door te zetten."

Molenberghs wijst er wel op dat we best rekening houden met het najaar en de winterperiode. "Het seizoenseffect kan dan een rol spelen. We zullen de situatie verder blijven opvolgen."

Lees ook: 

Jambon: "Na twee vreselijke crisisjaren beslissende stap naar het normale leven"

"Hopelijk het laatste Overlegcomité", zegt Marc Van Ranst

Vanaf maandag 7 maart code geel met reeks versoepelingen

Overlegcomité laat gros van de maatregelen los

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.