CD&V wil per toegediende prik één vaccin doneren aan buitenland

CD&V wil dat voor elk toegediend vaccin in België, ons land er één doneert aan het buitenland. Kamerlid Els Van Hoof legt daarover een resolutie neer in de Kamer. De donatie kan via bilaterale contacten of via het internationale solidariteitsmechanisme COVAX, aldus Van Hoof.

Hoewel in de rijkste landen het grootste deel van de bevolking volledig gevaccineerd is, heeft in landen met een laag inkomen slechts 9,5 procent van de bevolking minstens één dosis ontvangen. Dat blijkt uit cijfers van Our World in Data (20 januari 2022). In Afrika stelt zich het probleem het sterkst.

Van Hoof vindt dat ons land een voortrekkersrol moet spelen in de internationale solidariteit. "De WHO heeft het einddoel van 70 procent gevaccineerden in elk land wereldwijd vooropgesteld tegen halfweg 2022. We zitten momenteel achter op schema, met 46 landen die doelstelling naar verwachting niet zullen halen. België moet ambitieuzer zijn en zo het goede voorbeeld geven door een tandje bij te steken", zegt ze.

Van Hoof is voorstander van het principe van 'Get one, give one'. "Voor 1 juli 2022 moet België voor elke toegediende dosis van een vaccin tegen Covid-19 in ons land, er ook één doneren. Ook Nederland heeft zich dit streefdoel gesteld", aldus Van Hoof. Momenteel werden voor minder dan 50% van de 23,64 miljoen in België toegediende doses vaccins gedoneerd naar het buitenland.

Verder vraagt de resolutie de regering om op Europees en internationaal vlak aan te dringen op de snelle uitvoering van de beloofde donaties aan midden- en lagere inkomenslanden. Volgens de tracker van het IMF en de WHO werden er van de 1,8 miljard beloofde vaccindonaties door rijkere landen voorlopig slechts 38% geleverd, zegt Van Hoof. Die pleit er ook voor om blijvende inspanningen te leveren ter ondersteuning van de opschaling van de lokale productie van vaccins.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.