Nobelprijs geneeskunde toegekend aan twee Amerikanen voor ontdekking van microRNA's

De Nobelprijs voor de Geneeskunde is toegekend aan de Amerikanen Victor Ambros en Gary Ruvkun voor hun ontdekking van microRNA, een nieuwe klasse van piepkleine RNA-moleculen die een cruciale rol spelen bij het reguleren van genactiviteit.
“De Nobelprijs van dit jaar wordt toegekend aan twee wetenschappers voor hun ontdekking van een fundamenteel principe dat de regulatie van genactiviteit regelt”, zei de jury. "MicroRNA's “zijn van fundamenteel belang voor de ontwikkeling en het functioneren van organismen”.

Nieuw niveau van genregulatie
Ambros (70) en Ruvkun (72) publiceerden hun ontdekkingen van “een nieuw niveau van genregulatie” in 1993 in twee afzonderlijke artikelen, die doorslaggevend bleken te zijn. Ze werkten samen maar deden afzonderlijk onderzoek op een rondworm van één millimeter, C. elegans, om te bepalen waarom en wanneer celmutaties optraden.
“Disregulatie van genregulatie kan leiden tot ernstige ziekten zoals kanker, diabetes of auto-immuniteit. Daarom is het begrijpen van de regulatie van genactiviteit al tientallen jaren een belangrijke doelstelling”, luidt het.
Aan de prijs is een bedrag van elf miljoen kronen (920.000 euro) verbonden, de hoogste nominale waarde (in Zweedse valuta) in de meer dan honderdjarige geschiedenis van de Nobelprijzen.
Het Nobelprijsseizoen gaat dinsdag verder in Stockholm met natuurkunde, gevolgd door scheikunde op woensdag, voor de langverwachte literatuurprijs op donderdag en de vredesprijs op vrijdag, de enige prijs die in Oslo wordt uitgereikt. De meest recente prijs voor economie sluit het jaar volgende week maandag af.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.