Onderzoekers willen meer mensen uit lagere klasse betrekken bij darmkankerscreening

De participatiegraad van personen met een lagere sociaal-economische status (SES) aan de preventieve screening van darmkanker is significant lager dan gemiddeld. Dat blijkt uit een literatuurstudie door een groep onderzoekers van het UGent en UZGent waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het Tijdschrift voor Geneeskunde. Om deze participatiegraad te verhogen pleiten ze voor een kwalitatieve verbetering van de informatieverstrekking.

Darmkanker is wereldwijd een vaak voorkomende kanker met een hoge mortaliteit. Gerichte screeningsprogramma's kunnen deze kanker in een vroeg stadium opsporen wat de overlevingskans fel doet toenemen. De participatiegraad van mensen met een lagere SES verhogen is volgens de onderzoekers nodig, omdat precies deze groep door hun levensstijl een verhoogd risico loopt op darmkanker. Ze hebben minder de neiging om naar de huisarts te gaan door angst voor berispingen hiervoor en voor het vernemen van slecht nieuws. Ook financiële overwegingen kunnen een rol spelen.

De onderzoekers pleiten ervoor om personen met een lagere SES beter te informeren. Om bepaalde etnische groepen beter te bereiken is er ook nood aan diversifiëring van de informatie. Ook herinneringsbrieven bij oproepen om zich te laten screenen zijn zinvol. Een belangrijke manier om alle lagen van de bevolking te bereiken is op een laagdrempelige manier lezingen of informatieavonden te organiseren. In Vlaanderen gebeurt dit al door de vzw Stop Darmkanker. Om mensen beter te bereiken dienen er ook mobiele screeningsteams ingezet te worden.

De participatiegraad aan deze screeningsprogramma's wordt ook door culturele verschillen bepaald. "Zelfs in België, waar bereikbaarheid geen probleem zou mogen vormen, zien we een discrepantie tussen Wallonië en Vlaanderen met een respectievelijke participatiegraad in 2014 van minder dan 10 en 52 procent. Voor het Brusselse Gewest waren er dat jaar nog geen cijfers beschikbaar omdat er nog geen officieel screeningsprogramma bestaat", aldus de onderzoekers. Ook allochtonen participeren systematisch minder.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.