Opstoot van kinkhoest

Door de coronamaatregelen circuleerde kinkhoest amper. Maar dit jaar is er sprake van een spectaculaire opstoot, met alleen al in de eerste acht maanden van het jaar  2.217 meldingen van kinkhoest in Vlaanderen, blijkt uit cijfers van het Departement Zorg. Dat schrijft De Standaard.

In 2023 stierven zelfs twee mensen aan kinkhoest: een vijf weken oude zuigeling in Wallonië en een 65-plusser in Vlaanderen. In Nederland zijn dit jaar al acht mensen aan kinkhoest gestorven, het hoogste aantal in 65 jaar.

Het aantal gemelde gevallen van kinkhoest is het voorbije jaar spectaculair gestegen, luidt het nog. Alleen al in de eerste acht maanden van het jaar waren er 2.217 meldingen van kinkhoest in Vlaanderen, blijkt uit cijfers van het Departement Zorg. De voorbije 25 jaar waren er nooit meer dan 1.200 gevallen per jaar in Vlaanderen.

Vanwaar de stijging? Experts geven enkele mogelijke oorzaken:

  • de bescherming via inenting zakt na acht jaar tot minder dan 40%?
  • de gedaalde immuniteit door de coronamaatregelen.

Volgens de laatst beschikbare cijfers krijgt 85 procent van de Vlaamse zwangere moeders een boosterprik tegen kinkhoest, aldus nog De Standaard. In Wallonië en Brussel is dat minder dan 40 procent.

Doordat het aantal gevallen al even in de lift zit, stijgt de opmerkzaamheid bij artsen en misschien beïnvloedt dat de stijging. België staat overigens niet alleen met de sterke stijging van het aantal kinkhoestbesmettingen. Ook andere Europese landen maken zo'n spectaculaire stijging door, meldde het Europese centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC) eerder dit jaar.

De komende maanden zal duidelijk worden of we de cyclische piek al bereikt is.

De trend werd eerder ook al gemeld door MediSfeer en De Specialist. In augustus werd bekend dat het aantal gevallen van kinkhoest in Vlaanderen bijna verdubbeld was ten opzichte van het gemiddelde op jaarbasis.

> Kinkhoest en mazelen rukken fors op in Vlaanderen

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.