Twintigers riskeren werkstraf en 12 maanden cel voor agressie tegen ambulanciers

Een 22-jarige man uit Diepenbeek riskeert een werkstraf van 100u en een boete van 800 euro, terwijl zijn kompaan een celstraf van 12 maanden en een boete van 800 euro boven het hoofd hangt, wegens agressie tegen ambulancepersoneel. Het dronken duo viel op 20 februari 2023 ambulanciers in Diepenbeek lastig die met een medische interventie bezig waren.

De 22-jarige Diepenbekenaar drukte zijn spijt uit en schaamde zich over zijn gedrag van vorig jaar.

Toen de ambulanciers bezig waren met de interventie bij café De 3 Pistolen in Diepenbeek trokken de dronken jongemannen de deuren open. De twintiger, die in de rechtbank aanwezig was zonder advocaat, bekende dat hij tegen de ziekenwagen gestampt had, de ambulanciers had lastiggevallen en van een andere wagen de spiegel had afgestampt. Volgens hem had de andere beklaagde, die zijn kat naar de rechtbank stuurde, de ambulancier een slag tegen de arm verkocht.

"Ik heb enorm veel spijt. Eigenlijk was het B. die me had opgejut. Ik geef toe wat ik gedaan heb. Ik heb geen contact meer met die andere beklaagde. Ik heb me herpakt en ben bezig een job te zoeken", zei de jongeman, die zich bereid verklaarde de werkstraf uit te voeren en de schade te vergoeden. Advocaat Catherine Boffin vroeg voor de ambulanciers een schadevergoeding van ongeveer 5.330 euro. 

De openbare aanklager vorderde voor de twintiger, die een blanco strafblad had, een werkstraf. Als die niet tijdig is uitgevoerd, wacht hem een celstraf van 9 maanden. Voor de beklaagde die verstek liet gaan, werd een celstraf van 12 maanden en een boete van 800 euro gevorderd. "Toen een belaagde ambulancier bijstand wilde oproepen, kreeg die een slag. Het zijn allesbehalve fraaie feiten. Ik neem aan dat hij het ook niet oké zou vinden dat onnozelaars de ambulanciers lastigvallen als hij medische zorg nodig zou hebben", zei de aanklager. 

Vonnis volgt op 22 oktober.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.