150 deelnemers aan Freedom Drive 2024 voor gelijke rechten van mensen met beperking

Een honderdvijftigtal personen met een beperking zijn vanochtend omstreeks 10.30 uur samengekomen aan het Jubelpark in Brussel voor de elfde editie van de 'Freedom Drive', een grootschalige mars ter bevordering van de gelijke rechten voor mensen met een beperking.

Met de mars hopen de organiserende organisaties GRIP vzw en het European Network on Independent Living (ENIL) overheden ervan te overtuigen actie te ondernemen om de gelijke rechten van mensen met een beperking te waarborgen.

Onder de 150 deelnemers tekenden vertegenwoordigers uit 25 Europese lidstaten present, alsook vertegenwoordigers uit Noorwegen, Zwitserland, Oekraïne, IJsland en het Verenigd Koninkrijk.

GRIP vzw (Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap) en ENIL organiseren samen met alle leden van de organisaties de 'Freedom Drive'. Op die manier willen de organisaties zowel op nationaal als op Europees niveau een lans breken voor gelijke rechten voor personen met een beperking. "Deze Freedom Drive is een bijeenkomst om het recht op onafhankelijk leven te promoten en terug op te eisen", zo zegt Nadia Hadad, een van de organisatoren van de actie en zelf ook een persoon met een beperking. "Kinderen worden nog te vaak naar het buitengewoon onderwijs gestuurd, jongeren naar beschutte werkplaatsen. Mensen met een handicap moeten gelijke kansen krijgen op school en op het werk."

De Europese Commissie moet volgens Hadad dan ook vooral inzetten op het aan banden leggen van Europese subsidiestromen die "de segregatie van personen met een beperking bewerkstelligen". Hadad wijst ook op een Vlaamse verantwoordelijkheid om personen met een beperking gelijke rechten te schenken in de samenleving. Zo vraagt ze dat de komende Vlaamse regering dringend werk maakt van het wegwerken van de wachtlijsten voor het Persoonsvolgend Budget ter ondersteuning van mensen met een beperking. Verder bepleit Hadad ook een desinvestering in het Vlaamse Buitengewoon Onderwijs.

Zo vraagt ze dat de komende Vlaamse regering dringend werk maakt van het wegwerken van de wachtlijsten voor het Persoonsvolgend Budget ter ondersteuning van mensen met een beperking. Verder bepleit Hadad een desinvestering in het Vlaamse Buitengewoon Onderwijs. Die middelen moeten opnieuw teruvloeien naar het gewone leerplichtonderwijs. "Zo kunnen de leerkrachten assistentie krijgen om personen met een beperking zelf op te leiden. We moeten werken aan een paradigmashift in het onderwijs over mensen met een beperking."

"Het is ondertussen meer dan veertien jaar geleden dat de Europese Unie en haar lidstaten het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap hebben geratificeerd. Toch zijn de rechten die ons toen zijn beloofd, nog steeds geen realiteit. We hebben meer dan genoeg geduld gehad", concludeert Hadad.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.