PFAS-gehalte in sommige bloedstalen in Waalse gemeentes onderschat

In de analyse van de bloedstalen die begin dit jaar zijn afgenomen bij inwoners van de Waalse gemeentes Chièvres, Ronquières en Nandrin werd het PFAS-gehalte mogelijk onderschat. Dat heeft Waals minister van Gezondheid Yves Coppieters laten weten.

De fouten zijn opgemerkt door het Wetenschappelijk Instituut ISSeP, dat de bloedstalen afnam. Bepaalde stalen gaven een PFAS-gehalte onder de drempel van 20 microgram per liter aan, maar zouden daar in werkelijkheid toch boven hebben gezeten. De fout zou te wijten zijn aan de verpakking van de stalen. Bij jonge kinderen werd het bloed via een vingerprik afgenomen, en daar zouden de problemen zich niet hebben voorgedaan. 

De betrokken inwoners hebben intussen een brief gekregen en de Waalse minster van Gezondheid Yves Coppieters (Les Engagés) heeft contact opgenomen met de burgemeesters van de betrokken gemeenten. Het gaat om Chièvres en Ronquières in de provincie Henegouwen en het Luikse Nandrin. 

Wie dat wenst kan een nieuw bloedonderzoek aanvragen, dat volgens de minister op erg korte termijn zou kunnen plaatsvinden. Voor wie in het eerste onderzoek al boven de drempel van 20 microgram zat, verandert er niets.

De bloedstalen werden begin dit jaar afgenomen nadat de bevolking in verschillende Waalse gemeentes was blootgesteld aan drinkwater waarvan het PFAS-gehalte boven de toekomstige Europese norm van 100 ng/l lag. PFAS zijn een verzamelnaam voor duizenden per- en polyfluoralkaylstoffen die nagenoeg niet af te breken zijn. 

Minister Coppieters benadrukt dat het drinkwater in de betrokken gemeenten intussen conform de normen is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.