WHO: "Zeker een op de zeven adolescenten wereldwijd kampt met mentale problemen"

Zeker een op de zeven adolescenten kampt met mentale problemen, blijkt uit een nieuwe studie die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gepubliceerd. Dergelijke gezondheidstrends bij adolescenten vergen volgens de WHO dringende actie. Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen.

"Het bevorderen en beschermen van de gezondheid en rechten van jonge mensen is essentieel om een betere toekomst te bouwen voor onze wereld", zegt de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Maar enkele gezondheidstrends uit de studie baren de WHO toch zorgen.

Zo kampt een op de zeven adolescenten met een geestelijke stoornis. Het zijn vooral problemen zoals angststoornissen of depressies die toenemen, en dan vooral bij jonge meisjes, klinkt het. Daarnaast blijkt dat - vooral in West- en Centraal-Afrika - het aantal meisjes met bloedarmoede erg hoog blijft en dat daar nauwelijks verandering in komt. En ook overgewicht en obesitas zijn aan een opmars bezig. Hetzelfde geldt voor seksueel overdraagbare aandoeningen als syfilis. 

Ook positieve ontwikkelingen

Maar er is ook goed nieuws: zo is het aantal hiv-besmettingen afgenomen, dankzij aanhoudende inspanningen. Ook het aantal tienerzwangerschappen en praktijken als genitale verminkingen (bij meisjes) zijn teruggedrongen. Veel van die positieve ontwikkelingen hebben te maken met een toename van het aantal jongeren op school, klinkt het. De auteurs van de studie concluderen daarom dat vooruitgang wel degelijk mogelijk is, met de juiste investeringen en inspanningen. 

"Als we er niet in slagen om de bedreigingen voor de gezondheid van adolescenten aan te pakken - sommige die al lang bestaan, andere nieuw - dan zal dat niet alleen serieuze en levensbedreigende gevolgen hebben voor de jongeren zelf. Het zal ook leiden tot toenemende economische kosten voor de samenleving. Dat maakt dat het een morele plicht en economische vanzelfsprekendheid is om te investeren in diensten en programma's voor de gezondheid van adolescenten", zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.