432 patiënten op IZ, besmettingen blijven dalen, andere cijfers stijgen nog

Voor de tweede dag op rij daalt het gemiddelde aantal coronabesmettingen. De ziekenhuisopnames, de bezetting op intensieve zorg en de overlijdens blijven echter stijgen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Sciensano.

Tussen 24 en 30 januari werden dagelijks gemiddeld 45.446 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is een daling met 9 procent op weekbasis. 

In diezelfde periode werden per dag gemiddeld ruim 110.000 tests afgenomen. Daarvan was 45,3 procent positief. In de leeftijdsgroep 0-9 ligt dat percentage op 53,3, en bij 10- tot 19-jarigen is dat zelfs 63,7 procent.

De ziekenhuiscijfers blijven echter wel stijgen. Zo werden van 27 januari tot en met 2 februari elke dag gemiddeld 367,7 patiënten met een besmetting in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een stijging met 9 procent in vergelijking met de vorige referentieperiode. In totaal liggen op dit moment 4.212 coronapatiënten in de ziekenhuizen, van wie 432 op de afdelingen intensieve zorg.

Het aantal overlijdens is tussen 24 en 30 januari met een kwart gestegen tot gemiddeld 31,7 per dag. Sinds het begin van de pandemie stierven in ons land 29.132 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Van de volwassen Belgen is 70,8 procent geboosterd, bij de totale bevolking is dat 57,2 procent. In Vlaanderen is 80 procent geboosterd, in Wallonië 62 procent en in Brussel 42 procent.

Het reproductiegetal - gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames - blijft zakken richting 1. Het staat woensdag op 1,05. Bij een cijfer hoger dan 1 neemt de epidemie in kracht toe. Het reproductiegetal op basis van het aantal positieve tests ligt al onder 1, op 0,92 voor heel België.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.