Legal Hearts, een vzw van burgers met een medische of juridische achtergrond, vroeg Sciensano onlangs om inzage te krijgen in de cijfers die gebruikt worden als basis voor het huidige coronabeleid, maar kreeg van directeur Christian Leonard (foto) nul op het rekest. De argumentatie van de directeur is een aanfluiting van de wet openbaarheid van bestuur.
Dat zeggen Geert Aerts, Bart Van Cauwenberghe en Dagmar Nevejans, bestuurders van Legal Hearts vzw. De directeur antwoordde in een gesprek met een journalist van Doorbraak dat als hij een officiële aanvraag krijgt om bestuurlijke gegevens over te maken, hij het recht heeft om niet te antwoorden.
Dat antwoord druist regelrecht in tegen de wet openbaarheid van bestuur. "De uitzonderingsgronden om een aanvraag te weigeren zijn immers limitatief opgesomd in de wet. Als dhr. Leonard dit van toepassing acht op de vraag van Legal Hearts dan dient hij dit mede te delen met de reden van weigering. Doet hij dit niet, dan staat een ontstentenis van kennisgeving gelijk aan een afwijzing", zegt Legal Hearts. "Op basis hiervan kan Legal Hearts verdere juridische stappen ondernemen, iets waarover de vzw zich op dit moment nog verder beraadt."
Legal Hearts is ook verontwaardigd over de manier waarop Leonard het stilzwijgen van Sciensano probeert te verantworoden. Het zou geen ‘kwade wil’ zijn, "maar Sciensano heeft gewoon geen tijd. Want er is te weinig personeel en de mensen zijn moe."
Vreemde argumentatie volgens Legal Hearts: "Dit is geen uitzonderingsgrond die voorzien is in de wetgeving. Zeker niet als blijkt dat ze die tijd wel hebben om te antwoorden op vragen vanuit het kabinet Volksgezondheid, het coronacommissariaat of het parlement want daar ‘moet’ hij naar eigen zeggen prioriteit aan geven."
De wetgeving voorziet overigens evenmin in prioriteiten van aanvragers. Los van de wetgeving zou het van eenvoudige elementaire beleefdheid getuigen om een organisatie die een serieuze en terechte vraag stelt een kort antwoord te schrijven, aldus nog Legal Hearts dat van plan is om hierop door te gaan.
Verlinden en De Croo laten steken vallen
Als Legal Hearts hiermee wil doorgaan, stuit het alvast opnieuw op onbegrijpelijke Belgische nonchalance: wanneer een federale overheidsdienst weigert om documenten vrij te geven, kunnen klagers aankloppen bij een onafhankelijke beroepscommissie om te zien of die weigering terecht is. Alleen: deze beroepscommissie is niet langer actief wegens een 'vergetelheid' van de regering om de leden te herbenoemen of om nieuwe leden aan te stellen. Het is raden naar de reden van die vergetelheid.
Tijd dat die wet openbaarheid van bestuur niet langer een vodje papier blijft. Onder meer de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) wil dat de federale beroepscommissie meer bevoegdheid krijgt, zoals in Vlaanderen al het geval is. Wie complottheorieën wil bestrijden, moet in de eerste plaats zelf zo transparant mogelijk zijn.