De Commissie Gezondheidszorgdoelstellingen van het Riziv heeft vandaag haar advies overgemaakt aan de Algemene Raad. De commissie formuleerde acht prioritaire gezondheidszorgdoelstellingen (GZD’s) die als fundament moeten dienen voor de begroting van de ziekteverzekering onder de nieuwe federale regering.
De commissie Gezondheidszorgdoelstellingen staat onder leiding van prof. emeritus Erik Schokkaert (KU Leuven). Ze telt zes stemgerechtigde leden die het Riziv, de FOD Volksgezondheid, het FAGG, het KCE, Sciensano en de Hoge Gezondheidsraad vertegenwoordigen. Daarnaast zetelen in de commissie ook zes leden uit de academische en wetenschappelijke sector die eveneens stemgerechtigd zijn. De zes afgevaardigden van de ziekenfondsen en de zorgverleners hebben geen stemrecht.
Wettelijk moet de Algemene Raad van het Riziv de prioritaire doelstellingen vastleggen binnen de vooropgestelde termijn van 90 dagen volgend op de eerste regeringsverklaring van een nieuwe federale regering. Zo kunnen het Riziv en de nieuwe regering in de keuzes rond de verplichte ziekteverzekering uitgaan van een brede en samenhangende visie.
Twee doelstelling die de commissie vooropstelt, zijn transversaal en essentieel voor de vooruitgang in de andere domeinen:
GZD1: Verbetering van dataregistratie en -uitwisseling, zowel voor beleidssturing als voor geïntegreerde zorg op patiëntniveau.
GZD2: Verhogen van de doelmatigheid, onder meer door het terugdringen van onverklaarbare praktijkvariatie.
De zes overige GZD’s spitsen zich toe op concrete beleidsprioriteiten:
GZD3: Versterking van de eerstelijnszorg en betere coördinatie via multidisciplinaire zorgteams en populatiemanagement.
GZD4: Meer persoonsgerichte zorg, met nadruk op patiëntbetrokkenheid en gezondheidsgeletterdheid.
GZD5: Verbetering van de financiële toegankelijkheid en aanpak van sociaal-economische ongelijkheden in de zorg.
GZD6: Hervorming van de gezondheidsberoepen, met aandacht voor taakverschuiving en het welzijn van zorgverleners.
GZD7: Meer inzet op preventie, sensibilisering en screening, ingebed in een intergouvernementeel akkoord.
GZD8: Specifieke focus op onderbelichte domeinen zoals tand- en mondzorg en geestelijke gezondheidszorg.
Naast deze acht prioriteiten wijst de commissie ook op thema’s die momenteel onderbelicht zijn in de literatuur, zoals ecologische duurzaamheid en zorg voor zeldzame ziekten.
Wetenschappelijke basis en vervolgtraject
De doelstellingen zijn gestoeld op performantiegegevens (onder meer uit de rapporten van Gerkens et al., 2024 en Bouckaert et al., 2020) en inzichten uit het meerjarenbegrotingsproject 2022-2024. Op basis hiervan bracht de commissie knelpunten in kaart en groepeerde ze rond beleidsdomeinen met de meeste impact.
De Algemene Raad van het RIZIV neemt deze adviezen nu mee in de uitwerking van de begrotingsprioriteiten. In de volgende fase worden de doelstellingen verder geconcretiseerd in meetbare indicatoren. Expertengroepen zullen daarbij ondersteuning bieden. De voortgang zal twee keer per jaar publiek worden geëvalueerd.
De Commissie maakt duidelijk onderscheid tussen algemene gezondheidsdoelstellingen (zoals het verlengen van de gezonde levensduur of het verminderen van ongelijkheid) en gezondheidszorgdoelstellingen, die vertaald worden naar praktische ingrepen in het zorgsysteem. Die vertaalslag is cruciaal om met de beschikbare middelen het maximale gezondheidsrendement te halen voor patiënt én zorgverlener.