Eerste Week van Jonge Mantelzorger eert ruim 100.000 jongeren met zorgtaak

Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 oktober vindt de allereerste Week van de Jonge Mantelzorger plaats. Die is in het leven geroepen om de ruim 163.000 kinderen en jongeren die zorg dragen voor een familielid of naaste in de bloemetjes te zetten.

De themaweek is een initiatief van Steunpunt Mantelzorg en Samana, de organisatie voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers. Concreet worden steden, gemeenten en scholen aangespoord om activiteiten te organiseren over en voor jonge mantelzorgers. Het doel is om meer bewustwording te creëren en deze jongeren, die vaak onzichtbare zorgtaken en verantwoordelijkheden op zich nemen, de erkenning te geven die ze verdienen.

In Vlaanderen is één op de vijf jongeren tussen 11 en 18 jaar mantelzorger. Bij de 18 tot 25-jarigen is dat één op de drie. Dat betekent dat er in totaal ruim 163.000 jonge mantelzorgers zijn. Velen onder hen combineren de zorg nog met onderwijs en dat brengt uitdagingen met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de studerende mantelzorgers, de combinatie studeren en zorgen als moeilijk tot zeer moeilijk ervaart", aldus Pieter Vanreybrouck van Steunpunt Mantelzorg. 

Mantelzorgers Joey Kwan (gekend van #LikeMe) en Jetaime Vandeuren (Miss Antwerpen) zetten mee hun schouders onder het initiatief. Op www.jongemantelzorgers.be vinden jongeren verhalen, publicaties, filmpjes en een overzicht van beschikbare hulplijnen. Ook onderwijsprofessionals vinden er handvatten om jonge mantelzorgers te ondersteunen.

De Week van de Jonge Mantelzorger wordt afgesloten met het evenement Do You Care? op vrijdag 25 oktober in Hal 5 in Leuven. Daar kunnen jonge mantelzorgers onder meer deelnemen aan creatieve workshops, silent disco en kunnen ze ervaringen delen met lotgenoten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.