Minister Vandenbroucke geïnterpelleerd over CareConnect

Kamerlid Katleen Bury confronteerde de minister van Volksgezondheid met klachten over de opzegtermijn van het softwarepakket voor huisartsen.

Kamerlid Katleen Bury (VB) interpelleerde minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over CareConnect, het softwarepakket voor huisartsen, specialisten, apothekers, tandartsen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en woonzorgcentra. Ze deed dat in verband met de jaarlijkse verlenging met een opzegtermijn van minimum drie maanden die "veel hulpverleners als problematisch ervaren".

"Andere dienstverleners, zoals internetproviders en energieleveranciers, hanteren niet alleen kortere opzegtermijnen van een of twee maanden, het contract is ook altijd onmiddellijk opzegbaar mits een redelijke opzegtermijn gerespecteerd wordt. Waarom zijn er in de zorgsector, specifiek voor medische software zoals CareConnect, langere opzegtermijnen dan bij andere dienstverleners, zoals internetproviders en energieleveranciers? En bent U voorstander voor betere voorwaarden voor artsen die van medische softwareleverancier willen wisselen?", vroeg ze de minister.

Het staat elke verstrekker vrij een softwarepakket te kiezen, zei Vandenbroucke. "Elke softwareleverancier bepaalt in de licentieovereenkomst de opzegtermijn", luidde het antwoord van de minister. "Wanneer een verstrekker van softwarepakket wenst te veranderen, moet hij of zij alle elektronische patiëntendossiers naar het nieuwe pakket overzetten. Dat houdt voor die verstrekker heel wat meer werk in dan bij het veranderen van internetprovider of energieleverancier, de voorbeelden die u in uw vraag aanhaalt. Tijdens de overzetting kan het zeer nuttig zijn dat hij of zij nog een beroep kan doen op de ondersteuning van de softwareleverancier die hij verlaat. In dat kader lijkt een opzegtermijn van drie maanden eigenlijk niet zo ongewoon."

"De softwarepakketten van de meeste gezondheidszorgverstrekkers zijn gebonden aan registratiecriteria, onder meer met betrekking tot de structuur en de inhoud van de dossiers, de gegevensinvoer, de gebruikersinterface, de interoperabiliteit en de informatieveiligheid", antwoordde Vandenbroucke nog. "Die criteria bevatten ook themata die in de desbetreffende contracten moeten worden opgenomen. In het kader van de interoperabiliteit is een import-exportformaat vastgelegd, aan de hand waarvan elektronische dossiers tussen de geregistreerde softwarepakketten kunnen worden uitgewisseld. Daardoor kan een gezondheidszorgverstrekker die van softwarepakket wenst te veranderen, haar of zijn gegevens van het ene pakket naar het andere overzetten. Onder de coördinatie van het eHealth-platform wordt de naleving van de registratiecriteria getest. Voor een aantal criteria is daartoe in een testomgeving voorzien. De resultaten van de testen worden gepubliceerd op het eHealth-portaal met de aanduiding per softwarepakket van de registratiecriteria waaraan het voldoet. Op die manier zijn de gezondheidszorgverstrekkers goed geïnformeerd over de keuze van het softwarepakket."

Bury benadrukte nog dat er volgens haar veel klachten zijn over het feit dat zorgverleners zelfs met een opzegtermijn van drie maanden een jaar langer gebonden blijven aan CareConnect en dat CareConnect een soort monopoliepositie heeft, waarbij het bedrijf eender wat kan opleggen aan de zorgverstrekkers. Maar Vandenbroucke blijft geen voorstander van betere voorwaarden of een verkorting van die termijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.