Apothekers mogen jaar langer griepvaccins zetten

Apothekers mogen nog een jaar langer griepvaccins toedienen. Dat heeft de Kamercommissie Gezondheid dinsdag unaniem beslist op initiatief van Nawal (Farih). Een definitieve verankering komt er voorlopig niet, maar Farih dient daarvoor een nieuw wetsvoorstel in.

Ondanks protest van artsenverenigingen mogen sinds 2023 naast artsen ook apothekers griepvaccins toedienen aan hun patiënten. Dat moet de drempel verlagen en zo de dalende vaccinatietrend een halt toeroepen. De regeling werd verlengd voor 2024 en zou eind dit jaar uitdoven, maar op initiatief van CD&V-Kamerlid Nawal Farih komt er nu een verlenging van een jaar. 

Farih ijverde eigenlijk voor een definitieve verankering van het principe, maar daar was geen meerderheid voor te vinden. "Een gemiste kans", zegt ze. In het belang van de rechtszekerheid ging ze akkoord met een verlenging van een jaar, maar het CD&V-Kamerlid dient snel een nieuw wetsvoorstel in om het definitief mogelijk te maken dat apothekers griepvaccins toedienen. "Ik blijf strijdvaardig", klinkt het. 

Jan Bertels (Vooruit) diende een gelijkaardig wetsvoorstel in en blijft ook voorstander van een definitieve regeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.