Mogelijke kiesfraude Ninove - "Arts kan niks worden verweten" na kopiëren van doktersbriefjes (VAS)

In het opsporingsonderzoek rond mogelijke verkiezingsfraude in Ninove zijn alle volmachten in beslag genomen. Het Vlaams Artsensyndicaat laat weten dat artsen "geen enkel risico lopen" en dat hen "niks verweten kan worden".

"Ik heb het in mijn carrière nog nooit meegemaakt dat een dergelijk feit wordt onderzocht", zegt dokter Jos Van Hoof, voorzitter van het Vlaams Artsensyndicaat (VAS). "Het is toch erg bizar om zo'n document te kopiëren. Zeker als je weet dat een volmacht altijd op naam van iemand staat." 

De meeste voorschriften zijn tegenwoordig digitaal. Zo kan een apotheker aanduiden wanneer iemand bepaalde medicatie kwam afhalen. "Maar, de volmachten zijn natuurlijk nog altijd schrijftelijk", aldus Van Hoof. "Ik vraag me af of men echt is gaan knippen en plakken om de naam op het attest te veranderen." 

Het Vlaams Artsensyndicaat heeft geen weet van klachten door dokters van wie het attest mogelijk werd gekopieerd.

Eén volmacht per kiezer

In Ninove werden zondag 22.357 stemmen uitgebracht, wat een opkomst van 73,5 procent van de 30.401 ingeschreven kiezers betekent. Elke kiezer mag maar één volmacht aanvaarden, maar hoeveel keer er met een volmacht gestemd werd, is niet duidelijk. De speurders namen alle volmachten over alle lijsten heen in beslag, en de partijen erkenden eerder dat ze allemaal gebruikmaken van volmachten. In Ninove maakten Vooruit-Groen, N-VA, Positief Ninove en Forza Ninove de lijsten uit voor de gemeenteraad.

Het onderzoek bevindt zich in een beginstadium, zegt parketwoordvoerster Annelies Verstraete. "Alle volmachten zijn in beslag genomen en ze worden geanalyseerd door speurders van de federale gerechtelijke politie. Het is nog te vroeg om de conclusie te trekken of er effectief sprake is van verkiezingsfraude. Parket en politie gaan na of er strafbare feiten zijn gepleegd."

Guy D'haeseleer (Forza Ninove) herhaalde maandag dat zijn partij geen volmachten ronselde. "De volmachten die we gekregen hebben, zijn mensen die ons spontaan hebben gecontacteerd, die niet wilden dat hun stem verloren ging en vroegen om hun volmacht op te halen. Dat gebeurt bij alle partijen. Maar wij zijn niet van deur tot deur geweest om volmachten te ronselen. Ik heb wel weet van bepaalde partijen die dat wel gedaan hebben in rustoorden. Ik ga daar niet over uitweiden. Ik ga zien hoe het onderzoek loopt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    15 oktober 2024

    De artsen en verplegend personeel gekleed in het wit zijn ZWARTE schapen !
    De priesters , politie en advokRaten gehuld in het zwart zijn de WITTE schapen !
    Ff de geest(en) verlichten !